Περίπου 1,5 εκατ. άτομα εκτιμάται ότι αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια στην Ελλάδα το 2015 περίπου, ήτοι το 12,9% του πληθυσμού. Αυτό αναφέρει έρευνα του ΙΟΒΕ για την Τράπεζα Τροφίμων και την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ένδειας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ένδειας στην Ευρώπη βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Πιο αναλυτικά, στην ΕΕ-28 στο 8,5% ή 43 εκατ. άτομα και την Ευρωζώνη στο 7,3% ή 25 εκατ. άτομα. Αυτή η απόκλιση αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, καθώς το 2008 η Ελλάδα κατέγραφε μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού με επισιτιστική ανασφάλεια (7,1%) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (7,8% - Διάγραμμα 1).
Η όξυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναδεικνύεται και από τη σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Το 2015 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, έναντι της 15ης χειρότερης θέσης το 2008. Μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια από την Ελλάδα αντιμετωπίζουν έξι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία) και η Μάλτα. Άλλες χώρες που εντάχθηκαν σχετικά πρόσφατα στην ΕΕ, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβενία έχουν μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού τους με επισιτιστική ανασφάλεια.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ένδειας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Έρευνα σε νοικοκυριά με μαθητές σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis ανέδειξε ότι το 64,2% του δείγματος νοικοκυριών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια το σχολικό έτος 2012-2013. Την ίδια περίοδο, το 26,9% των νοικοκυριών του δείγματος αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με μέτρια ή σοβαρή πείνα. Δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως ανύπαντροι γονείς, καταγωγή από το εξωτερικό, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και ανεργία της μητέρας ή του πατέρα, επιδεινώνουν το πρόβλημα επισιτιστικής ανασφάλειας.
Ένα άτομο βρίσκεται σε «επισιτιστική ανασφάλεια» (food insecurity) ή «επισιτιστική ένδεια» (food poverty) όταν δεν έχει ασφαλή πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων για τη φυσιολογική του ανάπτυξη και για μια δραστήρια και υγιή ζωή. Η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης, να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας, με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία.