Σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ Κύπρου εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών υπόψιν των συνομιλητών του: Από τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό μέχρι την περικύκλωση των Ιμίων και τις καθημερινές, εμπρηστικές, δηλώσεις Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων. Και φυσικά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου που έχουν οδηγήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να μένει αδρανοποιημένο επί δύο εβδομάδες και να είναι έτοιμο να αποχωρήσει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ΑνγκελαΜέρκελ, όσο και σε εκείνο της ΦεντερίκαΜοντερίνι, εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
«Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη», δήλωσε η καγκελάριος ΑγκελαΜέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Όπως είπε η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική - γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ΜπόικοΜπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.
Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.
Στήριξη και από Μογκερίνι
Τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ΦεντερίκαΜογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, η ύπατη εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.
Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.
Εξέλιξη:
Αναβάλλεται η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Την ίδια ώρα, νέα απρόβλεπτη εμπλοκή υπήρξε σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.
Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.
Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά. Πιθανότατα κατευθύνεται προς το Μαρόκο, όπου θα διενεργήσει έρευνες εντός του Μαρτίου.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.
Στο λιμάνι της Λεμεσού το SAIPEM 12000
Στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.
Υπό τουρκικό κλοιό τα Ιμια
Η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και στα Ιμια τα οποία τέθηκαν υπό κλοιό παρακολούθησης των Τούρκων, καθώς στήθηκε απέναντι από τα ελληνικά νησιά το κινητό ραντάρ «Morad-1».
Το ραντάρ αυτό είναι εφοδιασμένο με θερμική κάμερα και παρακολουθεί κάθε κίνηση γύρω από τα Ίμια, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Το τουρκικό κινητό ραντάρ, που είναι εγκατεστημένο σε ένα βανάκι, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μιλίων από τα Ίμια και η λειτουργία του άρχισε σήμερα το πρωί.
Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στην περιοχή παραμένουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη του λιμενικού σε 24ωρη βάση.