Κι ενώ οι εξελίξεις στο ονοματολογικό διαδέχονται η μία την άλλη, ο ελληνικός λαός τελεί εν αναμονή του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που μάλλον θα πραγματοποιήσει απόψε.
Για αργότερα μέσα στην μέρα μετατίθεται το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στον Αλέξη Τσίπρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ θα έχει πρώτα συνεργασία με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ακολούθως θα υπάρξει η επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει και και μετά θα επιδιώξει την επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν προβεί σε διάγελμα προς τον ελληνικό λαό.
ΖΑΕΦ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Νέες δηλώσεις που θα συζητηθούν σε Ελλάδα και Σκόπια, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Όμως, αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα Σκόπια και ενώ το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα έχει μετατεθεί για το απόγευμα θα διακρίνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και λιγότερο αισιόδοξος από άλλες φορές.
«Βόρεια, Άνω, Νεα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συνφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όελς τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.
«Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το που θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές».
Για το θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία.
«Βόρεια, Άνω, Νεα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συνφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ
Σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ διαλέγει το όνομα της χώρας του και αναμένεται να κλείσει μια οριστική συμφωνία που θα επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες ενδεχομένως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Ν. Κοτζιάς για το όνομα δείχνουν πως ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι' αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.
«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».
Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».
«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία», και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην σημερινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.
«Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο» δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.
Σήμερα θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών.
Η συμφωνία θα περάσει από τα δύο κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων συμφώνησαν όπως όλα δείχνουν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija-Republic of North Macedonia) το οποίο θα εγκριθεί μετά από συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Την ημέρα εκείνη βέβαια αναμένεται έντονη λαϊκή αντίδραση καθώς όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, ετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο και μάλιστα στις Πρέσπες την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, στόχος είναι να συγκεντρωθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ημέρα υπογραφής και στο σημείο όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.
«Όπου θα ανακοινωθεί το προσύμφωνο θα είμαστε όλοι εκεί, είτε στις Πρέσπες, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ίδιος.
«Θα είμαστε όλοι στις Πρέσπες, γιατί δεν είναι δυνατό να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας και να λείπει ο λαός από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.
Γιατί ο λαός αντιδράει;
Πρώτα από όλα το ίδιο το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» παραπέμπει σε Βόρεια και Νότια Κορέα, σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ και εν τέλει οδηγεί σε προοπτικές «ενοποίησης».
Η Κορέα πάντα συνολικά ως χερσόνησος έχει το όραμα της ενοποίησης (βέβαια πρόκειται για δύο ολόιδιες εθνότητες και φυλές).
Το δε Βιετνάμ ενοποιήθηκε εν τέλει μετά από έναν αιματηρό πόλεμο.
Μετά από 50 χρόνια πολύ δύσκολα οι αμόρφωτες πλανητικές μάζες θα μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος είναι νόμιμος Μακεδόνας και ποιος λόγω υποχρεωτικής παραχώρησης.
Από την στιγμή που υπάρχει μάλιστα συμφωνία και για την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και του «μακεδόνα πολίτη» ουσιαστικά η Ελλάδα παραχωρεί τα πάντα σε άλλο κράτος. Ιστορία, πολιτιστικά δικαιώματα, τουριστικά δικαιώματα και η κληρονομική οντότητα της Μακεδονίας περνούν στα χέρια των Σκοπιανών
Έτσι λοιπόν τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκχώρησης των διακιωμάτων της Μακεδονίας:
Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.
Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα ( «Macedonian language» ) με τη σημείωση ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).
Λες και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη θα καταλαβαίνουν την διαφορά. Μόνο ακαδημαϊκοί και καθηγητές και όσοι διαβάζουν θα την γνωρίζουν!
Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εμείς ρωτάμε πάλι, αυτή την ρητή αναφορά όσοι επισκέπτονται τα Σκόπια θα τους την αναφέρουν οι ξεναγοί τους;
Θα υπάρχει συνεχεί και σε βάθος δεκαετιών ενημέρωση όλων των λαών για την αναφορά αυτή;
Θα διδάσκεται επίσημα σε όλα τα βιβλία Γεωγραφίας όλων των χωρών του πλανήτη; Πολύ αμφιβάλουμε.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες ακολουθεί:
Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία τουλάχιστον έτσι διαφάινεται).
Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί πρόσκληση στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη Βόρεια Μακεδονία, τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος αλλά καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στις επιλογές της και πλέον υπάρχει διάχυτος φόβος ότι το πολιτικό κόστος θα είναι κολοσσιαίο.
Το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για κάτι που δεν θα ξεχαστεί ούτε από τον με μνήμη «χρυσόψαρου» ελληνικό λαό.
ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Στο μεταξύ, οι μέχρι τώρα εξελίξεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς που υπερασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, ετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο και μάλιστα στις Πρέσπες την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, στόχος είναι να συγκεντρωθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ημέρα υπογραφής και στο σημείο όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.
«Όπου θα ανακοινωθεί το προσύμφωνο θα είμαστε όλοι εκεί, είτε στις Πρέσπες, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ίδιος.
«Θα είμαστε όλοι στις Πρέσπες, γιατί δεν είναι δυνατό να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας και να λείπει ο λαός από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.