Back to top

Σκόπια: Λειτουργεί ακόμα το προκλητικό «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» - Δείτε φωτογραφίες

16/10/2019 - 14:29

Παρά τις Πρέσπες, το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» στα Σκόπια συνεχίζει ανενόχλητο να προβάλλει το αφήγημα των γειτόνων για «ενιαία Μακεδονία», που τμήματά της κατέχονται από Ελλάδα και Βουλγαρία.


skopia-mouseio1

Λεπτομέρειες και φωτογραφίες για το προκλητικό μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του to 2011 επί κυβερνήσεως του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, δημοσιοποιούν με κοινή ανακοίνωση ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης και ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος, ζητώντας από την κυβέρνηση να ζητήσει από τα Σκόπια το άμεσο κλείσιμό του.


skopia-mouseio2

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κοινό κείμενο:

«Όπως είναι γνωστό το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων και φυγόδικου Νίκολα Γκρουέφσκι (Γρούιου) εκ Αχλάδας Φλώρινας, είχε τον εύγλωττο τίτλο "Σκόπια 2014" και περιελάβανε πλήθος αγαλμάτων, κτηρίων, μνημείων με σαφή και ευθεία αναφορά στη Μακεδονία και την κλοπή της πολιτιστικής και ιστορικής της κληρονομιάς.

Ανάμεσά τους το Εθνικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 30 μέτρων, το επίσης υψηλό μνημείο του πατέρα του, Φιλίππου Β', η Φιλαρμονική και άλλα.

Ο πυρήνας όμως του σχεδίου «Σκόπια 2014» ήταν το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO).


skopia-mouseio3

Το Μουσείο ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 2008 και η κατασκευή του διήρκεσε τρία χρόνια. Το Μουσείο άνοιξε επίσημα τις πύλες του στην 20η επέτειο της ανεξαρτησίας των Σκοπίων στις 8 Σεπτεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα : «το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ως εξειδικευμένο μουσείο ιστορικών εκθέσεων, αποσκοπεί στην παρουσίαση των ιστορικών, πολιτιστικών και επαναστατικών παραδόσεων της Μακεδονίας και του Μακεδονικού λαού στον πολυετή αγώνα τους για τη δημιουργία ενός εθνικού κράτους στα Βαλκάνια. Είναι ένα τεκμηριωμένο, σύγχρονο και αντικειμενικό σκηνοθετικό εργαλείο των πιο σημαντικών γεγονότων και διαδικασιών στην πρόσφατη ιστορία της Μακεδονίας. Τα ιστορικά εκθέματα παρουσιάζουν όλες τις δοκιμασίες του μακεδονικού λαού στην άσκηση του οράματος Ελευθερίας, την αρχική ιδέα του επαναστατικού αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, την ενοποίηση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους. Επίσης, τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν την αγωνία του μακεδονικού λαού, την αντίσταση κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας, θυσιάζοντας τη ζωή τους για ένα ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος».


skopia-mouseio4

Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από την αρχή του αντιστασιακού κινήματος κατά της οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι την κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, δίνοντας βάρος στον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο όπου παρουσιάζεται ως ο «Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Μακεδονίας!».
Κατά έναν περίεργο τρόπο, στο Μουσείο των Σκοπίων η περιήγηση στα εκθέματα χωρίς ξεναγό-υπάλληλο του κράτους απαγορεύεται. Η «Μακεδονική ιστορία» είναι πολύπλοκη και μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους ξένους, είναι η εξήγηση που δίνεται όταν αρχίζει η περιήγηση δύο ωρών. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι προφανές ότι είναι άλλος. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει κάθε «έκθεμα», κάθε λέξη και επομένως την ιστορική εικόνα και τα μηνύματα που εκπέμπει το «μουσείο». Εκεί όπου σύμφωνα με την προπαγάνδα : «ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσω 6.000 εκθεμάτων, να επιβεβαιώσει το κρατικό δόγμα ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


skopia-mouseio5

Η επίσκεψη στο αποκαλούμενο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», εντυπωσιάζει για το μέγεθος της προπαγάνδας, για τα ανεκδιήγητα εκθέματα. Απλοϊκοί ζωγραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων, ρεαλιστική αισθητική, κέρινα ομοιώματα, φωτογραφίες «Μακεδόνων ηρώων», όπως ο Βούλγαρος και σύμμαχος των Γενοκτόνων Νεότουρκων Γιάνε Σαντάνσκι να μπαίνει στη Θεσσαλονίκη και στην Καμάρα το 1912.Η καπήλευση, η κλοπή είναι ολοκληρωτική, ο «αλυτρωτισμός» εναντίον της Ελλάδας είναι παντού.

Υποτίθεται ότι το Μουσείο της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» – VMRO, των Σκοπίων, πριν από λίγο καιρό άλλαξε την ονομασία του, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση για τα νέα ονόματα των ιδρυμάτων, τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις.


skopia-mouseio6

Έτσι αφήνουμε χωρίς σχόλιο το γεγονός το Μουσείο που είχε την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα για την κρατική Υπόσταση και Ανεξαρτησία- Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία- Σκόπια 

Με το κείμενο αυτό και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν στέλνουμε το μήνυμά μας:

Είναι απαίτηση του Ελληνικού Λαού, ο οποίος δεν έδωσε και ούτε θα δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή του για την κλοπή της Μακεδονίας με τη λεγόμενη «Συμφωνία» των Πρεσπών, να κλείσει τώρα το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» στα Σκόπια. Ο αγώνας μας για την ακύρωση της «Συμφωνίας» των Πρεσπών συνεχίζεται