Με σκληρή εποπτεία και «μικρό καλάθι» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ετοιμάζεται να προέλθει στο Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κομβικής σημασίας θεωρείται ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ο οποίος ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστος.
Στο Λουξεμβούργο η Αθήνα θα πάρει μισή λύση για το χρέος αφού όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μακροπόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να αποφασιστούν.
Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup θα αποδειχτούν δυσκολότερες όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με όρους, που θα διασφαλίζουν δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις.
Στο Eurogroup θα ανακοινωθεί ότι τελειώνοντας η 4η αξιολόγηση και το τρίτο Μνημόνιο, η χώρα θα λάβει δόση 10-12 δισ. ευρώ και, επιπλέον, μαζί με άλλα 6,4 δισ. περίπου που ήδη υπάρχουν το «μαξιλάρι» θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν το 2023 σε περίπου 2,1%-2,4% του ΑΕΠ αντί για 2,5% που σχεδιαζόταν. Θα είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» μείωσης των στόχων κάτω από το 3,5% που ισχύει ως το 2022. Αλλά για δεκαετίες ακόμα θα πρέπει να μην πέφτουν κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως αποκάλυψε άλλωστε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τρόικας στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα γίνονται τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται.
Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν 83 με 84 από τα 88 προαπαιτούμενα. Για τέσσερα με πέντε που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικής φύσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι δανειστές αναμένεται να βάλουν και σε αυτά τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα.
Μεταξύ αυτών είναι η μετεγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών από το πρώην Ελληνικό όπως υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα κλείσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τέταρτου Μνημονίου.