Back to top

Το σχέδιο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής προκαλεί αντιδράσεις και προβληματισμό στην Κομοτηνή

18/02/2018 - 10:45

Την έντονη αντίδραση των φορέων στην περιοχή της Κομοτηνής προκάλεσε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για  ίδρυση  τέταρτης Νομικής, που όπως λένε θα υποβαθμίσει τη Νομική σχολή στην περιοχή. Λόγος γίνεται για «επικίνδυνα παιχνίδια με την ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Θράκης».

Στο σχέδιο που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο προσθέτουν επίσης φορείς και καθηγητές της περιοχής τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συνένωση του ΤΕΙ Καβάλας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που είναι και ο φυσικός του χώρος, όπως επισημαίνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος απογύμνωσης της περιοχής, όπως λένε, προσθέτουν και το νέο σύστημα μετεγγραφών που θα οδηγήσει αυτονόητα πολλούς φοιτητές σε κεντρικά Πανεπιστήμια. Επίσης με  νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα  για μετακίνηση καθηγητών σε κεντρικά Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης ύστερα από  συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Καθηγητές θυμίζουν με νόημα ότι η Νομική Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό την δημογραφική ενίσχυση της περιοχής και την πνευματική θωράκιση της με σπουδαίους καθηγητές και νέους φοιτητές. Πληροφορίες πάντως επισημαίνουν ότι μετά τις εξαγγελίες για τέταρτη νομική σχολή, θα συζητηθεί η δημιουργία Κτηνιατρικής σχολής στην Θράκη.

Διαδοχικές συσκέψεις για τους φορείς της περιοχής

Οι εξαγγελίες Γαβρόγλου έβαλαν «φωτιά» στους φορείς της περιοχής αλλά και στο Πανεπιστήμιο και η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη προκειμένου να βρουν κοινό πλαίσιο δράσης. Οι πρυτανικές αρχές μαζί με εκπροσώπους φορέων της Θράκης έφθασαν εσπευσμένα στην Αθήνα, την Παρασκευή το βράδυ, προκειμένου να πείσουν τον κ. Γαβρόγλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση τέταρτης Νομικής σχολής και να συνενώσει το ΤΕΙ Καβάλας με το ΔΠΘ.

Ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης επισημαίνει ότι θα ζητήσουν από τον υπουργό τη δημιουργία Κέντρου Ερευνας Διεθνούς Διασύνδεσης ενώ θα συζητηθεί και η δημιουργία Κτηνιατρικής σχολής στην Κομοτηνή.

Σε ότι αφορά το θέμα της συγχώνευσης των ΤΕΙ ο κ.  Τουλουπίδης ανέφερε ότι τα ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας, είχαν προχωρήσει μετά από συνεδρίαση δύο φορές της Συγκλήτου τους, σε αποδοχή της διαδικασίας συγχώνευσης σε ένα μεγάλο ποσοστό. 

Οι καθηγητές Νομικής εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος λέγοντας οτι «η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα».

Πάτρα και Κρήτη υποψήφιες για νέο τμήμα

Ο «πόλεμος» των νομικών σχολών ξεκίνησε  με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ίδρυση τέταρτης Νομικής, με πιθανότερη πόλη την Πάτρα ενώ συζητάται και η Κρήτη. Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι εάν χρειάζεται μία νέα νομική σχολή, καθώς σχέδια για τέταρτη νομική στο Πάντειο είχαν γίνει και προ δεκαετίας χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν .

Ο λόγος απλός καθώς το φάσμα της ανεργίας στους πτυχιούχους Νομικής είναι μεγάλο θέτοντας αυτόματα το ερώτημα αν χρειάζεται μία νέα νομική σχολή. Οι πτυχιούχοι των νομικών Σχολών  σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων είναι απόφοιτοι του πεδίου Κοινωνικών – Οικονομικών και Νομικών επιστημών (615,3 χιλ. Ή 30,1%).

«Δεν προκύπτει ανάγκη ίδρυσης νέας σχολής»

Οι καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρουν: «Το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης. Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι».

«Χωρίς σχέδιο και στόχευση, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας», τονίζει η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως .

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα ανακοίνωσε και η ΔΑΠ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία  διερωτάται για το σκεπτικό πίσω από αυτήν, την ώρα του υπερπληθωρισμού νέων δικηγόρων που κάθε άλλο παρά σε ανάγκη δημιουργίας μίας νέας Νομικής Σχολής συνάδει.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους εισακτέους, ενώ η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί απόφοιτοι των Νομικών Σχολών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας, ή και εν τέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της».

Ευρεία σύσκεψη στη Ροδόπη  

Το θέμα δημιούργησε έντονη ανησυχία και στους φορείς της Ροδόπης που πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του Επαγγελματικού και βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπη στην Κομοτηνή με παρουσίες όπως ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, τον περιφερειάρχη, τον πρυτανεύοντα του ΔΠΘ, Σταύρο Τουλουπίδη, τον κοσμήτορα της νομικής σχολής, Χρήστο Μαστροκώστα, Πρόεδρο Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιο Γραβάνη τον εκπρόσωπο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Πρόεδρο ΟΕΒΕΣ, Ανέστη Βαφειάδη τον Πρόεδρο ΤΕΕ –Θράκης, Δημήτριο Λουρίκα, τον Πρόεδρο Συμβολαιογράφων Θράκης, Χρήστο Τερζίδη, τον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κα Ιωάννα Χατζηαντωνίου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Ροδόπης, Ιάκωβο Φραντζή, τον Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κυριακή Κωνσταντινίδου και τον Πρόεδρο Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης, Θεόδωρο Σαββάκη. Οι φορείς της Ροδόπης και Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης  ζητούν την άμεση συγχώνευση και ενσωμάτωση των Τ.Ε.Ι. της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης στον φυσικό τους διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του Δ.Π.Θ. .

Τονίζουν επίσης ότι  η εξαγγελία 4ης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή, η οποία ωστόσο μπορεί να καταστεί βλαπτική για την Νομική Σχολή του ΔΠΘ και την περαιτέρω ανάπτυξή της και ζητούν την ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών Σχολών και Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές δράσεις (ίδρυση Ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων), αλλά και αναπτυξιακές δράσεις (σύνδεση βιομηχανίας, εμπορίου, ενέργειας και πρωτογενούς τομέα με πανεπιστημιακές δράσεις), ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στον σύνθετο ρόλο του, όπως επιτάσσει η ακριτική θέση του και οι διεθνείς προκλήσεις και συγκυρίες ανάπτυξης.

Για το θέμα της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε  έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, όπου και οι Δικηγόροι εξέφρασαν την εναντίωσή τους, στην προοπτική ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Η κυβερνητική εξαγγελία δημιούργησε έντονες αντιδράσεις μέσα στη Νομική σχολή της Θράκης. «Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας» λένε χαρακτηριστικά οι καθηγητές που φοβούνται ακόμα και ενδεχόμενη κατάργηση του τμήματός τους.