Back to top

Σέρρες: Η μαρτυρία 10χρονου μαθητή, τα λάθη για την έκρηξη σε σχολείο

06/12/2022 - 12:44

Ο μαθητής που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες κηδεύεται το απόγευμα ενώ την ίδια στιγμή ο πατέρας του κάνει έκκληση να αποδοθούν ευθύνες.

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες αναμένεται να δώσουν οι πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν φτάσει στο σημείο για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης. Το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέφερε την πόρτα παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του νεκρού μαθητή, Δημήτρη Γκολέμη, πίσω στο σχολείο, προκειμένου να ελεγχθεί και από τους πραγματογνώμονες. «Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και πολυεπίπεδες οι ευθύνες» είπε ο κ. Γκολέμης στην ΕΡΤ, ο οποίος συνομίλησε και με τον 10χρονο που τραυματίστηκε ελαφρά.

Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο

O 10χρονος μαθητής που τραυματίστηκε από την έκρηξη στις Σέρρες και πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο, είπε ότι το συμβάν έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή του σχολείου, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.

«Παίζαμε μπάλα και ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πανω μας πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε ένα συμμαθητή μου» είπε μη γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη των γεγονότων. Μάλιστα την ώρα που συνέβη η τραγωδία, στην αυλή του σχολείου ήταν και η μικρότερη αδερφή του 11χρονου η οποία άρχισε να τον ψάχνει. Ο 11χρονος ήταν σημαιοφόρος στην τάξη του. Η κηδεία του είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα στο Α Νεκροταφείο Σερρών.

Ο μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού έχασε τη ζωή του ακαριαία και άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου, την ώρα του διαλείμματος.

Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 35 μέτρα μακριά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μαθητή παρακολουθεί τις έρευνες για το τι έφταιξε. Ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα γινόταν σε ώρες λειτουργίας του σχολείου με τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος στις Σέρρες και τον δήμαρχο να καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου.

Τα τέσσερα λάθη για την τραγωδία με νεκρό μαθητή

Τέσσερα σοβαρά λάθη και παραλείψεις για την τραγωδία με ένα νεκρό παιδί σε σχολείο των Σερρών, προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.

Πραγματογνώμονες έχουν μεταβεί για αυτοψία στο σχολείο ώστε να συλλέξουν στοιχεία για τις συνθήκες της έκρηξης στο λεβητοστάσιο, που κόστισε τη ζωή στον 11χρονο μαθητή και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες.

Δικαίωση ζητά και η οικογένεια του παιδιού, με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη να τονίζει στο Newsbomb.gr ότι ο πατέρας του άτυχου μαθητή κάνει έκκληση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Εγώ του έδωσα τον λόγο μου και θα τον τηρήσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσάφης

Τα 4 σφάλματα πίσω από τη φονική έκρηξη

Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τεχνικός ασφαλείας των Δήμων της Αθήνας και ενεργειακός σύμβουλος εκτιμά ότι έγιναν σφάλματα κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο λεβητοστάσιο του σχολείου αλλά και μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν.

Έμειναν κλειστές οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου

Το κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως να προκάλεσε την έκρηξη σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου, που ήδη υπήρχε στο λεβητοστάσιο, έμειναν κλειστές με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία.

«Επειδή γινόντουσαν εργασίες για να γίνει η μετακύληση των νερών από τον λέβητα πετρελαίου στη γεωθερμικής αντλία οι βάνες έμειναν κλειστές, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το νερό μέσα στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης του λέβητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα ανεβαίνουν οι πιέσεις. Συνεπώς κάποια στιγμή δημιοργήθηκαν συνθήκες εκρηκτικού μείγματος. Μιλάμε για τεράστια έκρηξη σαν να είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά»

Τα συστήματα ασφαλείας του λέβητα δεν λειτούργησαν

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι τα συστήματα ασφαλείας, του υφιστάμενου λέβητα (θερμοστάτης ασφαλείας, εκτονωτικές βαλβίδες) θα έπρεπε κανονικά, εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν, να αποσοβήσουν την έκρηξη.

«Τα συστήματα αυτά όταν καταλάβουν ότι όταν δεν πάει καλά, όπως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχει ένας αυτοματισμός ο οποίος δίνει την εντολή στον καυστήρα να μην γίνει η καύση. Εδώ έγινε αυτό; Αυτό δεν έχει απαντηθε. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν;».

Το λεβητοστάσιο δεν ήταν πυροπροστατευμένο

 Πέρα από τα μηχανικά ατοπήματα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι πυροπροστατευμενος ο χώρος και να μην βρίσκεται στο προαύλιο δίπλα στα παιδιά

«Είναι δυνατόν να παίζει το παιδί έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου και η πόρτα να έρχεται σε άμεση επαφή με τα παιδιά που προαυλίζονται. Εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, ακόμα και όλα να πηγαίνανε καλά, είναι δυνατόν τα παιδιά να βλέπουν την πόρτα ενός λεβητοστασίου που υποτίθεται πρέπει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Αυτά πρέπει να τα ελέγχουν και οι δήμοι. Δεν υπήρχε υπόγειο στο κτίριο ώστε ακόμα κι αν γίνει έκρηξη να μην έχει επαφή με κανένα παιδί και κανένα δάσκαλο;», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης

Είναι απαραίτητο, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, τα σχολεία να διαθέτουν πιστοποιητικό προσταασίας και είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτό.

Οι εργασίες σε χώρο υψηλής επικινδυνοτητας

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης σε κάθε περίπτωση οι εργασίες στο λεβητοστάσιο έπρεπε να γίνουν σε μη εργάσιμες ώρες, καθώς αυτό ανήκει σε χώρους υψηλής επικινδυνοτητας

«Δεν γινόταν ελαιοχρωματισμοί, ούτε χάλασε η βρύση», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται παρουσία μηχανικού του δήμου.