Back to top

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι ισχυρίζεται ο άνθρωπος που διέκρινε «σύνδρομο Μινχάουζεν»

17/03/2023 - 13:09

Ο Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, ο επιστήμονας που πρώτος κατάλαβε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει με την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη» και που φέρεται να είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, ο γιατρός της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου, ο Ανδρέας Ηλιάδης θα καταθέσει στις αρχές Απριλίου. Ο επιστήμονας ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει με την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη» και που φέρεται να είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό!

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» έχει προετοιμαστεί για την κατάθεση του στη δίκη ενώ έκανε γνωστό πως θα στο δικαστήριο θα επαναλάβει όλα όσα έχει πει στην ανακρίτρια.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη αναμένεται με μεγάλη ενδιαφέρον λόγω των ερωτήσεων που θα του υποβάλει ο Αλέξης Κούγιας και αυτό γιατί ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης γνωρίζει ότι όσα πει ο εντατικολόγος θα συμβάλουν στην τελική απόφαση των δικαστών, μιας και αυτός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που «χτύπησε» καμπανάκι για την συμπεριφορά της Πισπιρίγκου μετά την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε καταθέσει για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου 2022 όταν περιέγραψε τα όσα βίωσε μετά από το τηλεφώνημα που δέχθηκε στις 11 Απριλίου 2021 όταν και τον ενημέρωσαν για ένα κοριτσάκι που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Τότε, ο γιατρός προσπαθώντας να σώσει το 9χρονο κορίτσι, έμαθε και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών. Ο ίδιος επικοινώνησε με την ογκολόγο της Μαλένας η οποία του είπε χαρακτηριστικά ότι «και αυτή θεώρησε τον θάνατο της Μαλένας αιφνίδιο και περίεργο και ότι δε δικαιολογείται η ηπατική ανεπάρκεια στο παιδί». Ο γιατρός στην πρωινή ενημέρωση με τους γονείς παρατηρεί μία αλλαγή στη μητέρα. «Ένιωσα από τη μητέρα ότι υπήρχε μια διαφοροποίηση στο συναίσθημά της. Σαν να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στη κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο ως θεατής. Ακόμα και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν τη συμπεριφορά αυτή της μητέρας και μου το είπαν. Εγώ το συζήτησα αυτό μαζί της και μου είπε ότι έχει χάσει ήδη 2 παιδιά και ότι γνωρίζει ότι θα την έλεγα ‘’παγοκολόνα’’ και εγώ προσπάθησα να την κάνω να νιώσει ότι δεν είναι μόνη της».

Ήταν τότε που ο κ. Ηλιάδης σκέφθηκε για πρώτη φορά πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει στη μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν, κάτι το οποίο είχε αναφέρει λίγους μήνες μετά όταν και αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης που συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, ο κ. Ηλιάδης δεν θα παραλείψει να αναφέρει στο Δικαστήριο και τις κλήσεις που τότε είχε κάνει στο «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Δύο τηλεφωνήματα με το 2ο να είναι πιο ξεκάθαρο αφού είχε εκφράσει την αγωνία του για την τυχόν ύπαρξη του συνδρόμου! Τότε του είπαν να απευθυνθεί στον εισαγγελέα. Στην κατάθεσή του αναφέρει: «Μετά από μόνος μου πήγα στην ιατροδικαστική υπηρεσία και συνάντησα την κα Τσιώλα, με την οποία συνεργάζομαι πολλά χρόνια και έχουμε άριστες σχέσεις. Της εξέθεσα το πρόβλημα και κατάλαβα ότι γνώριζε το θέμα γιατί η ίδια είχε κάνει νεκροψία – νεκροτομή στην Ίριδα. Της είπα όλο το κλινικό – ιατρικό ιστορικό της Τζωρτζίνας. Ήρθε λοιπόν η ίδια στον χώρο μας, είδε τη μικρούλα και της εξέφρασα την αγωνία μου για το εάν υπάρχει σύνδεση των αιφνίδιων θανάτων με κάτι γονιδιακό. Τη ρώτησα τι να κάνω και μου είπε ότι οφείλω ως γιατρός να ξεκινήσω τον γονιδιακό έλεγχο που δεν είχε γίνει ποτέ στην Τζωρτζίνα».

Όπως είναι γνωστό στις 17-01-2022 μετά από συνεννόηση με τη μητέρα το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη ΜΕΘ του Ρίο και πραγματοποιήθηκε με ήπια μέθη (χλοράλη από τη γαστροστομία) μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Από εκείνη την ημέρα και μετά η μητέρα αναφέρει ότι η Τζωρτζίνα παρουσιάζει επεισόδια με εμετούς και αναφερόμενους σπασμούς διάρκειας λιγότερο των 2 λεπτών, τα οποία υποχωρούσαν αυτόματα. Μία δήλωση του κ. Ηλιάδη αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις με τον κ. Κούγια. Ο γιατρός έχει πει κατά καιρούς πως «κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα αυτά τα επεισόδια που μας ανέφερε η μητέρα. Όσο ήταν υπό την προστασία μας, δεν παρουσίαζε τίποτα η μικρούλα…».