Back to top

Qatar Gate: Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Καϊλή για τα συμφέροντα του Μαρόκο

16/02/2023 - 15:41

Μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο του Qatargate δίνει σήμερα το Politico με δημοσίευμά του στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή χρησιμοποιήθηκε από τον Αντόνιο Παντσέρι ώστε να προωθεί τα συμφέροντα του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Politico η πληροφορία αυτή προκύπτει από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, το οποίο το περιοδικό αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του.

Με βάση το ένταλμα λοιπόν, το Politico σημειώνει ότι η Μαρί Αρενά, η Αλεσάντρα Μορέττι και ο Μαρκ Ταραμπέλα μαζί με τον Κοτσολίνο είχαν δημιουργήσει μια ομάδα που παρουσιάζει τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου δηλαδή που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης και ο οποίος φέρεται πως έχει αρχίσει να «δίνει» ονόματα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις βελγικές αρχές.

Ειδικά για την περίπτωση των συμφερόντων του Μαρόκο, το Politico τονίζει ότι και εκεί ο Αντόνιο Παντσέρι χρησιμοποιούσε δύο πρόσωπα για τις «δουλειές» με τη χώρα της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και την Εύα Καϊλή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών».

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης το Μαρόκο εξετάζεται αν χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, Κοτσολίνο και Καϊλή έγιναν αμφότεροι πλήρη μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις θέσεις.

Όπως επίσης αναφέρει το ένταλμα, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τονΠαντσέρι γι' αυτό τον Μάιο του 2022

Μάλιστα, το έγγραφο περιέχει και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται «κλειδί» για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου.

Πρόκειται για τον πράκτορας Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.