Back to top

ΠτΔ: Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιθεώρησε τον Στόλο παρουσία Αποστολάκη

14/06/2019 - 17:03

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος επιθεώρησε τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού σήμερα, παρουσία του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε εν πλω μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Φάληρο, όπου και είδε από κοντά τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την ολοκλήρωση της διακλαδικής άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019» στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΠτΔ:
Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη:

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της Επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Επικράτειας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέγω, είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή.

Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.

Ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.

Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση.