Back to top

Προκαλεί τo μειονοτικό κόμμα που ζητά να έχει λόγο για τους μουφτήδες

29/06/2019 - 09:08

Άκρως προκλητικές δηλώσεις έκανε η επικεφαλής του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας», Σιγκντέμ Ασάφογλου, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε συμβουλευτεί το κόμμα της στον διορισμό μουφτήδων.


«Ελπίζω ότι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα (σ.σ. Ελλάδα) θα δουν την αλήθεια από δω και πέρα και θα αναγνωρίσουν τον ρόλο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας», τόνισε η Ασάφογλου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu και πρόσθεσε: «Αν μας συμβουλεύονταν, ίσως να είχαμε βρει κοινό έδαφος, καθώς  το ΚΙΕΦ θα μπορούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής για διάλογο μεταξύ της Αθήνας και της τουρκικής μειονότητας».

«Σε όσους μας λένε “αν είστε Τούρκοι, πηγαίνετε στην Τουρκία” απαντώ κάθε φορά με την ίδια απάντηση: Όχι, δεν θα πάμε, γιατί αυτό το μέρος μας ανήκει όσο και σε εσάς», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της και πρόσθεσε: «δεν πάμε πουθενά, ζούμε στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα, αλλά είμαστε Τούρκοι που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην Ελληνική Δημοκρατία».

Η 32χρονη Τσιντέμ (στα ελληνικά… Σπασόχορτο!) Ασάφογλου γεννήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 1987 στην Ξάνθη. Μεγάλωσε στο προάστιο Χρύσα, έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στο ΑΠΘ και δεν έχει δουλέψει ποτέ. Είναι ανιψιά του πρώην προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Αχμέτ Καρά και παντρεμένη με τον πρώην αντιδήμαρχο Ιάσμου και γυμναστή Μεμέτ Οζτζιάν, με τον οποίον έχουν αποκτήσει ένα παιδί.

Η Τσιντέμ Ασάφογλου εγγράφηκε ως μέλος στο ΚΙΕΦ μόλις το 2016 και της ανατέθηκαν καθήκοντα συντονίστριας δημοσίων σχέσεων. Τον τελευταίο χρόνο το ΚΙΕΦ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η Αγκυρα είχε κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Μάλιστα, ο προκάτοχός της, Μουσταφά Αλί Τσαούς, ήταν… ανεπάγγελτος και ζούσε από την επιχορήγηση της Αγκυρας. Οταν οι τουρκικές λίρες σταμάτησαν να έρχονται, ο Τσαούς παραιτήθηκε.

Το προξενείο αναζητούσε εναγωνίως τον διάδοχο, αλλά είχε ήδη κυκλοφορήσει η φήμη πως «το ταμείον είναι μείον» και ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα πληρώνεται. Η πρώτη κρούση έγινε στον Αχμέτ Καρά, ο οποίος αρνήθηκε και ακολούθησε πρόταση στον Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος και αυτός την απέρριψε. Τότε ο Καρά έριξε στο τραπέζι το όνομα της ανιψιάς του. Ηταν νέα, δυναμική, μιλάει καλά ελληνικά… Το προξενείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμφωνήσει. Προτιμούσε άντρα πρόεδρο στο ΚΙΕΦ, αλλά «στην αναβροχιά… καλό και το χαλάζι». Εκλέχθηκε πρόεδρος στις 5 Ιανουαρίου 2019 και ήταν η μοναδική υποψήφια. Πρώτος στόχος της ήταν να γίνει γνωστή και επιστράτευσε την εμφάνισή της για να τον πετύχει.

Η Τσιντέμ –στο γραφείο της οποίας φιγουράρουν τρεις σημαίες: ελληνική, ευρωπαϊκή και… τουρκική– άρχισε τις επονομαζόμενες εθιμοτυπικές επισκέψεις, οι οποίες στην ουσία είναι δηλώσεις υποτέλειας. Ξεκίνησε από το προξενείο και ακολούθησαν οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, προσφέροντας σε όλους… φλιτζανάκια του καφέ με το σήμα του κόμματος.

Ακολουθώντας τις εντολές του προξενείου, «όργωσε» τις μειονοτικές περιοχές μιλώντας για «δυτική» Θράκη και «τουρκική» μειονότητα. Η κεντρική προεκλογική εκδήλωσή της έγινε το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου στον οικισμό Χαρμανλίκ της Κομοτηνής, όπου ήταν απανωτές η αναφορές στη «δυτική» Θράκη και την «τουρκική» μειονότητα. «Τι ευτυχία το να είσαι Τούρκος. Εμείς, η τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, δεν θα λυγίσουμε, δεν θα σταματήσουμε και δεν θα φοβηθούμε. Το ΚΙΕΦ αποτελεί το μοναδικό πολιτικό κόμμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης», είπε μεταξύ άλλων. Οπως το 2014, έτσι και φέτος το ΚΙΕΦ έκοψε πρώτο το νήμα των ευρωεκλογών σε Ξάνθη και Ροδόπη, ενώ σε πανελλαδικά κατέγραψε 0,75%. Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν αναμένεται να κατέβει, καθότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αγγίξει το όριο του 3% και επομένως θα αφήσει τη μειονότητα χωρίς βουλευτές.