Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 φηφίστηκε το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κι έτσι η Ελλάδα αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ο νόμος 2193/1994 τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό ΦΕΚ 32 Α'/11.03.1994. Ήταν μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, που ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την εισηγητική έκθεση στην πρόταση νόμου για την καθιέρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων τον Πόντου ως ημέρας μνήμης προς τη Βουλή των Ελλήνων και ΕΔΩ το πρακτικό της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην πρόταση νόμου της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών για τη 19η Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πέρσι, η αντίστοιχη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων, ο B΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες Πόντιοι κρατάνε αναμμένη τη δάδα της μνήμης, όχι μόνο επειδή δεν έχουν δικαίωμα να ξεχάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένους και εκτοπισμένους πρόσφυγες, αλλά και επειδή έχουν το ιστορικό καθήκον να υπενθυμίζουν τα αίτια των μαζικών εγκλημάτων και των καταστροφών χωρίς φανατισμό, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς απωθημένα εκδίκησης». Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Εικόνα από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων)
Πηγή: pontos-news.gr