Back to top

Πως θα φέρει καρπούς η ενεργειακή συμμαχία στη Μεσόγειο

03/12/2017 - 11:40

Μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004, η Κύπρος άρχισε τα πρώτα της βήματα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, που στην πορεία οι εξελίξεις ευνόησαν και ενδυνάμωσαν. Σήμερα, η σημασία της ενέργειας για την ΕΕ, προσδίδει αξία και ρόλο στην Κύπρο, που η ίδια θα συνδιαμορφώσει.

Στην πράξη όμως, είναι η ηγεσία που θα καταστήσει την ενέργεια ευλογία. Στην παρούσα φάση, η επιχειρηματολογία της Κύπρου για την ενέργεια επικεντρώνεται στην στρατηγική της σημασία (χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει σύγχρονη οικονομία),  το πλεονέκτημα της ασφάλειας των κυπριακών και παραπλήσιων κοιτασμάτων και η γεωγραφική διασπορά πηγών ενέργειας που μειώνει την ολιγοπωλιακή εξάρτηση της ΕΕ.

Υπάρχουν και εξελίξεις που λειτουργούν υπέρ μας από την ανάποδη, όπως η παράφρονη πορεία του Ερντογάν που καθιστά την Τουρκία επικίνδυνο παίχτη. Τα πιο πάνω, καλώς επαναλαμβάνονται. Ωστόσο, αρκετές φορές η επιχειρηματολογία Κυπρίων αξιωματούχων στην ΕΕ απευθύνεται στην … κοινή γνώμη της Κύπρου, αντί να απευθύνεται με γνώμονα την ευρωπαϊκή ατζέντα και τα  συμφέροντά τους. Επιχειρήματα και ατάκες που εντυπωσιάζουν μερίδα στην Κύπρο, ιδιαίτερα στο κομματικό ακροατήριο και τους πλέον παρορμητικούς, έχουν όμως μηδενική σημασία για την ΕΕ. Η στρατηγική αξία της ενεργειακής συμμαχίας στην Αν. Μεσόγειο προϋποθέτει συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την άμυνα μέχρι την οικονομία. Για αυτό, κάθε δυνατότητα παρέμβασης, κάθε λέξη, στην ΕΕ είναι πολύτιμη. Για παράδειγμα, οι εταιρείες προσδοκούν σταθερό πολιτικό πλαίσιο όπου μπορούν να επενδύουν σε αποδεκτά  όρια κινδύνων. Αυτό το πλαίσιο αφορά πρωτίστως τις σχέσεις με την Τουρκία σε ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.

Μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να αναβαθμίζει την σταθερότητα με επίκεντρο την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας εξαφανίζοντας μας! Η Τουρκία επιδιώκει λύση-διάλυση για να αποκτήσει επικυρίαρχο ρόλο στην Αν. Μεσόγειο που όμως πολιτικοί στην Κύπρο δεν κατανοούν. Ενόψει εκλογών κρύφτηκε μάλλον ο Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) που επιθυμούσε αγωγό μέσω Τουρκίας που είναι πιο προσοδοφόρος, σιώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών που θεωρούσε την ενέργεια ένα δέντρο που έπεσε στο δρόμο για λύση στο Κυπριακό που πρέπει να παραμεριστεί και εξαφανίστηκαν όσοι επέμεναν ότι «ούτε μια μποτίλια φυσικού αερίου δεν βγαίνει χωρίς την Τουρκία»…

Μεγάλη απογοήτευση όταν συγκρίνουμε ξένους αξιωματούχους που προωθούν τα συμφέροντά τους και πως περιγράφουν δικούς μας πολιτικούς. Παρεμπιπτόντως, τεράστιων  στρατηγικών συμφερόντων για την ΕΕ είναι η Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων. Αν η Συρία (5-6 εκατομμυρίων) τράνταξε την ΕΕ, μια αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου από τους φονιάδες «Αδελφούς Μουσουλμάνους», θα προκαλέσει συθέμελο σεισμό και πιθανώς κατάρρευση της ΕΕ. Η ενεργειακή συμμαχία προωθεί την σταθερότητα της Αιγύπτου και αποτρέπει τρισχειρότερα. Υπάρχουν λοιπόν κριτήρια για ηγεσία με διορατικότητα, χωρίς σκοπιμότητες και εξαρτήσεις. Σημειώσεις: Αυτή την βδομάδα διοργανώνω στο Ευρωκοινοβούλιο ημερίδα με επίκεντρο την ενέργεια στην Κύπρο.

Ο Abdullah Bozkurt, Τούρκος δημοσιογράφος που κατέφυγε στη Σουηδία, επικεφαλής του «Κέντρου για την Ελευθερία», αποκαλύπτει διάφορες βρωμιές του Ερντογάν. Σε άρθρο του περιγράφει τις μεθόδους της Τουρκίας με εκβιασμούς ξένων αξιωματούχων με πρώτη αναφορά συμβάν με Τούρκους αξιωματούχους που παρενέβησαν προς δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο για υπόθεση που αφορούσε την Κύπρο.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

του Κώστα Μαυρίδη