Στο κράτος επιστρέφει το κοινωνικό μέρισμα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δικαιούχοι του μερίσματος αλλά και μισθωτοί των 400 ευρώ πληρώνουν με το μέρισμα… Τσίπρα, τμήμα των οφειλών τους προς την εφορία.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τις αναλύσεις των στοιχείων του φόρου εισοδήματος, αυτοί που δεν κατάφεραν φέτος να πληρώσουν το φόρο τους είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και μισθωτοί με εισοδήματα από άλλες πηγές.
Όπως γίνεται αντιληπτό το ποσό που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες επιστρέφει στην εφορία. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στη δημιουργία χρεών σχεδόν για έναν στους δύο φορολογούμενους, με το 80% αυτών να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ.
Δεν είναι όμως το μοναδικό επίδομα που επιστρέφει στην εφορία. Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με το βοήθημα που λαμβάνουν ετησίως από το ελληνικό δημόσιο πληρώνουν τα χρέη τους στο ελληνικό δημόσιο όπως και οι άνεργοι. Ακόμα και το βοήθημα της κ. Αχτσιόγλου ύψους 400 ευρώ θα κατευθυνθεί στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις και είχε καταφέρει να καθαρίσει όσους λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, ακόμα και στα νοσοκομεία που τα συστήματα προμηθειών συνεχίζουν να λειτουργούν με αδιαφανή συνθήκες, ίσως η κατάσταση να ήταν καλύτερη.
Δεν θα χρειαζόταν να έχει αυξήσει τόσο πολύ τους φόρους και να υφαρπάζει το 50% του εισοδήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικηγόρους και τους αγρότες. Και όπως φαίνεται α πράγματα θα γίνουν χειρότερα το 2018, καθώς οι φόροι αυξάνονται όπως και οι εισφορές. Και αν το 2017 φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν στο 50% του εισοδήματος το 2018 θα προσεγγίσουν το 60%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία έχουν φθάσει τα 100 δις. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στο 10μηνο του 2017 νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους στα 10,5 δις. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αυτό θα φθάσει τα 13 δις. ευρώ.
Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μοιράζει μερίσματα. Προφανώς, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχουν ανάγκη το μικρό αυτό ποσό, αλλά θα μπορούσαν και να μην το έχουν, εφόσον η κυβέρνηση είχε εστιάσει στις ομάδες αυτές του πληθυσμού. Αλλά δεν ήθελε. Προέχει η επικοινωνιακή πολιτική. Οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό ότι εμείς το πλεόνασμα το επιστρέφουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Αλλά δυστυχώς για αυτούς, τους πρόλαβαν οι θεσμοί, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που δόθηκαν είναι από την υποχρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων. Τι πιο ξεκάθαρο από αυτό. Δηλαδή, να σε ξεμπροστιάζουν οι δανειστές για την πολιτική πρόνοιας μαϊμού που προσπάθησε η κυβέρνηση να παρουσιάσει.