Ο αντικαπνιστικός νόμος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2002, αναθεωρήθηκε το 2008, αυστηροποιήθηκε το 2009 και ακόμα δεν εφαρμόζεται - σχεδόν πουθενά. Για την ακρίβεια, υπάρχουν λίγες πόλεις στη χώρα -Τρίκαλα, Λάρισα- όπου γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, για να ισχύει ο νόμος περί καπνίσματος. Η προσπάθεια δεν σταματά, μάλιστα αρκετές πόλεις προσπαθούν και λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα, κάτοικοι του Βόλου συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές ζητώντας από τον δήμο να εφαρμόσει το προφανές: τον αντικαπνιστικό νόμο.
Προφανής, αντίστοιχα, θα έπρεπε να είναι και η στάση των πολιτικών απέναντι σε αυτό το θέμα. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στο δημαρχείο Κοζάνης -πόλη στην οποία έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί η αντικαπνιστική νομοθεσία- και θέλησε να καπνίσει. Σε ένα καρέ που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αρκετοί γύρω της τής θύμισαν ότι αυτό απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους. Με περισσή ευγένεια η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τους ευχαρίστησε που της θύμισαν τον νόμο και όλα έληξαν σε ένα πολιτισμένο, πολιτικό επίπεδο.
Ανάλογα, εσχάτως ακούσαμε τις δηλώσεις του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκαΐτις, σχετικά με την εικόνα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Μάλιστα, ο κ. Πολάκης απάντησε στον ίδιο, δηλώνοντας πως θα κόψει όποτε θέλει εκείνος το τσιγάρο.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε στο ethnos.gr και για αυτό το περιστατικό: «Ήταν ατυχές αυτό που συνέβη με τον Παύλο Πολάκη. Ως υπουργός πρέπει να είναι ο πρώτος ο οποίος εφαρμόζει τη νομοθεσία. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση για το ‘’θέμα κάπνισμα’’ σε επίπεδο υπουργείου, να γίνουν πιο αυστηρές ποινές, πιο συνεχείς οι έλεγχοι, να γίνουν πιο ευρείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί». «Θεωρώ πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντάς μας ότι το ζήτημα του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους αποτελεί θέμα παιδείας, αλλά είναι και εθνικό: «Το να ισχύει η εν λόγω νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη και να μην εφαρμόζεται στη χώρα μας αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν μας τιμά».
Έναν χρόνο έχει σβήσει τα τσιγάρα στα τασάκια η Κοζάνη και ο απολογισμός του δημάρχου της πόλης είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικός. «Υπάρχουν πολλοί δημόσιοι χώροι στην πόλη μας, αλλά και καταστήματα στα οποία εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα για την πλήρη εφαρμογή του», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Ιωαννίδης. Ταυτόχρονα, ο ίδιος μάς αποκαλύπτει ότι «το δυναμικό της δημοτικής αστυνομίας δεν επαρκεί για τη διενέργεια ελέγχων και ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι θα έπρεπε να βοηθά και η Ελληνική Αστυνομία».
«Πρέπει να βοηθούν και οι πολίτες», συμπληρώνουμε εμείς, ο δήμαρχος συμφωνεί, και τον ρωτάμε για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Φυσικά και υπήρχαν, βασικά από καταστηματάρχες, στην αρχή της αντικαπνιστικής εκστρατείας μας», μας απαντά ο ίδιος και τονίζει πως ακόμα ο καπνός δεν έχει φύγει από την πόλη, αφού σε κάποια νυχτερινά καταστήματα καπνίζουν τα βράδια. Και οι σχετικοί έλεγχοι δεν επαρκούν…
Κλείνοντας τη συνέντευξη τον ρωτήσαμε εάν ο ίδιος καπνίζει. «Όχι, αλλά κάπνιζα παλαιότερα και γνωρίζω τη νοοτροπία και την ψυχολογία των καπνιστών» απαντά ο δήμαρχος Κοζάνης, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του να απολαμβάνεις το τσιγάρο σου μέσα στη νύχτα, σε θερμοκρασίες -15 βαθμών Κελσίου, όπως του επισημαίνουν πολλοί. «Σκεφτείτε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει κανονικά στην Ευρώπη, σε πόλεις όπου ο υδράργυρος φτάνει ακόμα πιο χαμηλά από την Ελλάδα», απαντά αφοπλιστικά ο κ. Ιωαννίδης κάνοντας τις όποιες σχετικές δικαιολογίες περί κρύου να θάβονται στο χιόνι.
Και αυτό δεν σηκώνει τσιγάρο. Ειδικά στην Κοζάνη…
Πηγή: ethnos.gr