Με αφορμή την ανήθικη επίθεση στον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος υπερασπίζεται τη Ρούλα Πισπιρίγκου, γιατροί και γονείς παιδιών που έχουν προχωρήσει σε δωρεά οργάνων στηρίζουν τον εντατικολόγο για το ήθος του.
Προκειμένου να διευκρινιστεί ο ρόλος των γιατρών στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων και να λυθούν οι απορίες του κόσμου γύρω από το πώς λαμβάνεται αυτή η απόφαση μίλησε στον ΑΝΤ1 η Παθολόγος Φανή Πλοιαρχοπούλου, μία εκ των 7 συντονιστών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν 7 γιατροί οι οποίοι λειτουργούν ως συντονιστές αυτού του έργου και κατέχουν πέρα από ιατρικές γνώσεις και γνώσεις ψυχολογίας για να μπορούν να έρχονται σε επαφή με οικογένειες που χάνουν τους ανθρώπους τους.
Ο ΕΟΜ ακολουθώντας ένα μοντέλο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό τοποθέτησε σε 7 νοσοκομεία τους συντονιστές, οι οποίοι ξεκινούν τη διαδικασία δωρεάς οργάνων αφότου έχουν μιλήσει με τις οικογένειες και έχουν πάρει τη συγκατάθεσή τους.
«Ο ρόλος μου ξεκινάει όταν κάποιος κρίνεται εγκεφαλικά νεκρός. Εγώ δεν πείθω την οικογένεια να προσφέρει όργανα, δίνω τη δυνατότητα στην οικογένεια να προσφέρει όργανα και να σώσει κάποιον άλλο. Σημαντικό είναι να αποφασίσει η οικογένεια αυτό που την κάνει να αισθάνεται καλά, ακόμα και αν πει όχι», τονίζει η γιατρός.
Στη συνέχεια, εξηγεί ότι «για να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε δωρεά χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, στα οποία εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι απόφαση ενός. Αν γνωρίζει ο συγγενής ακριβώς τη διαδικασία, του είναι πιο εύκολο να μην φοβάται».
Η κυρία Πλοιαρχοπούλου αναφέρει αναλυτικά πώς γίνεται η διαδικασία. «Αν δεν μπορούμε να σώσουμε κάποιον και κριθεί εγκεφαλικά νεκρός, ενεργοποιείται η διαδικασία της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου από ομάδα γιατρών που κάνουν εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν», είπε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «εγώ δεν συμμετέχω στη διάγνωση. Οι διαδικασίες γίνονται 2 φορές σύμφωνα με τα παγκόσμια πρωτόκολλα».
Η γιατρός διευκρίνισε, δε, ότι «ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι σαν το κώμα», από το οποίο κάποιος υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι «όταν το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις ζωτικές λειτουργίες είναι πλήρως κατεστραμμένο», που σημαίνει ότι αν ο ασθενής δεν ήταν στη ΜΕΘ θα ήταν ήδη νεκρός.
Οι ενέργειες για τη δωρεά ξεκινούν από τη στιγμή που σε ένα νοσοκομείο διαπιστώσουν εγκεφαλικό θάνατο ασθενούς και αναφερθούν σε συντονιστή. Οι συντονιστές ελέγχουν την ποιότητα των οργάνων, καθώς πολλές φορές δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουμε κανένα, όπως επισημαίνει η κυρία Πλοιαρχοπούλου.
Στη συνέχεια στέλνουν αίτημα στον ΕΟΜ και ο κεντρικός συντονισμός θα αποτανθεί στις μεταμοσχευτικές μονάδες και με τις λίστες που έχει θα κάνει matching, καθώς πρέπει ο ασθενής να είναι συμβατός με τον δότη.
Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πληρώνει κάποιος για να πάρει το όργανο. «Όταν στην Ελλάδα δεν έχει συμβατό δότη, ο ΕΟΜ προσφέρει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πλατφόρμες τα όργανα, δεν τα πουλάει», είπε.
Όταν ο Ανδρέας Ηλιάδης μιλούσε για το έργο της δωρεάς οργάνων
Στο παρελθόν ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης έχει μιλήσει αρκετές φορές για τη διαδικασία της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, τονίζοντας την ψυχολογική δυσκολία του έργου αυτού.
«Το πιο δύσκολο για μένα στην καριέρα μου είναι να πω σε γονείς ότι δεν μπορέσαμε να σώσουμε τα παιδιά τους και κάνω την υπέρβαση, ζητώντας συγγνώμη, να ζητήσω να δοθούν σε άλλα παιδάκια», είχε πει ο κ. Ηλιάδης σε ομιλία του στη Ναύπακτο.
Παράλληλα, συναισθηματικά φορτισμένος συμπλήρωσε: «Συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να σώσουμε όλα τα παιδιά.»
Οργή για τις δηλώσεις Κούγια κατά του Ηλιάδη
Την οργή γιατρών, γονέων δωρητών οργάνων και άλλων προσώπων έχει προκαλέσει η επίθεση του Αλέξη Κούγια στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη.
Οικογένειες παιδιών που με τη δωρεά τους έσωσαν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια, τονίζοντας το ήθος του κ. Ηλιάδη τόσο ως γιατρού όσο και ως ανθρώπου.
Μεταξύ, δε, των ανθρώπων που πήραν θέση για το θέμα, ήταν και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχουν όρια».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ηθοποιός αναφέρει ότι ο ίδιος είναι δωρητής οργάνων και αν πεθάνει δεν θέλει να δοθεί στον δικηγόρο ούτε το νύχι του.