Back to top

Πως έκλεισε η συμφωνία εξπρές και τι δώσαμε για να δανειστούμε

03/12/2017 - 11:32

Αυτά είναι τα αγκάθια στις νέες αποφάσεις και συμφωνίες με μοναδικό χαμένο τον Έλληνα πολίτη.Πλειστηριασμοί, πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και νέα μέτρα έως το 2021 ήταν τα δώρα για τους δανειστές μας τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά και θα βαρύνουν το λαό.

Καταρχήν αλλάζουν τα πάντα στα επιδόματα τέκνων.

Στο ΦΠΑ στα νησιά, την παραμονή στο χαμηλό συντελεστή στα 32 νησιά δηλαδή και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
Το παράδειγμα που έφερε μάλιστα έλληνας υπουργός για να μαλακώσει την κατάσταση , είναι ότι σε κάθε περίπτωση που κλείνει και εκποιείται μια επιχείρηση στη χώρα μας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα παίρνουν πρώτοι τους μισθούς που τους οφείλονται.
Η συμφωνία που έκλεισε με τους θεσμούς προβλέπει κυρίως τα εξής:

-Πλειστηριασμοί: Λήξη αποχής συμβολαιογράφων, έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ρίψη χημικών στα Ειρηνοδικεία ήταν αρκετά για να πιστοποιήσουν ότι το προαπαιτούμενο εξετελέσθη.

-Πωλητήρια στη ΔΕΗ: την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες μέσα στο 2018.

-Αναδιάταξη επιδομάτων Τέκνων: χαμένοι βγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πολύτεκνοι, ειδικά αν υπολογιστεί ότι αφού πρώτα χάσανε το αφορολόγητο που είχαν μέχρι το 2013, ψαλιδίζεται τώρα και το επίδομα που έπαιρναν. Στους γονείς με έως 2 παιδιά, αυξάνεται από 40 σε 70 ευρώ το χρόνο, το επίδομα τέκνων που λαμβάνουν (με εισοδηματικά κριτήρια) κάθε χρόνο: δηλαδή 70 ευρώ αντί 40 για το πρώτο παιδί και 140 ευρώ το χρόνο αντί 80 αν έχουν και δεύτερο παιδί.

Για κάθε επιπλέον παιδί θα παίρνουν επιπλέον 140 ευρώ (δηλαδή 280 ευρώ το χρόνο για 3 παιδιά, 420 ευρώ για τέσσερα, 560 για πέντε, 700 ευρώ για έξι παιδιά). Αλλάζουν όμως τα ενδιάμεσα εισοδηματικά κριτήρια και θα χάσουν τα έως 1.500 ευρώ που λάμβαναν γονείς με εισοδήματα υψηλότερα από 34.000 ευρώ το χρόνο, ενώ καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι.

-ΦΠΑ στα νησιά: η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους θεσμούς ότι λόγω του ακριτικού χαρακτήρα των νησιών του Αιγαίου, του μεταναστευτικού προβλήματος και των θεομηνιών που τα έπληξαν να αναβληθεί κατά 1 χρόνο, ως το 2019, η αύξηση κατά 50% του ΦΠΑ

-Επανυπολογισμός συντάξεων: η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το 90% των παλαιών συντάξεων έχει ήδη επανυπολογιστεί με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου και ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει γίνει το ίδιο για όλες τις συντάξεις. Είναι ο «προθάλαμος» των περικοπών από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει με τη διαδικασία αυτή.

-Έκδοση των νέων συντάξεων: έως τον Ιούνιο του 2018 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

-Αξιολόγηση-Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο «ηλεκτρονικής» αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση.

-Εξωδικαστικός συμβιβασμός: μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο (εφορία και Ταμεία).

-Απλήρωτοι εργαζόμενοι: από την εκποίηση σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης του εργοδότη, επανέρχονται σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, παρά μόνον για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για απαιτήσεις έως έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα μέχρι 9.669 ευρώ. Για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν αλλάζει η σειρά και ικανοποιούνται κατά σειρά οι τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις, το δημόσιο και στη συνέχεια οι άλλοι ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενοι για το επιπλέον ποσό απαιτήσεων που τυχόν έχουν)