Back to top

Πολιτική ασυνεννοησία για την επίσκεψη Ερντογάν

05/12/2017 - 10:26

«Περιμένοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: πολιτικό σύστημα και εθνική συνεννόηση», (27 Νοεμβρίου 2017, παρακολουθώντας τη Βουλή). Και όμως, το εθνικό συμφέρον κατίσχυσε του πολιτικού και κομματικού.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ

Πρέσβης επί τιμή, συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης).

Το πολιτικό σύστημα αντέδρασε. Συνειδητοποίησε την ανάγκη να συνεννοηθεί πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί μας ταγοί αντελήφθησαν ότι το κλίμα έντασης, διχασμού, απαξίωσης, αυτοαπαξίωσης και βαθιάς πόλωσης που επικρατεί μέσα στη Βουλή και διαχέεται συστηματικά εκτός αυτής δεν δημιουργούσε καλές συνθήκες για να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο και ενωτικό μέτωπο στις δύσκολες συνομιλίες των Αθηνών. Την πρωτοβουλία των εμπιστευτικών συναντήσεων είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ομολόγησε στους δεκτικούς συνομιλητές του ότι ένιωσε την ανάγκη να συνεννοηθεί μαζί τους πριν υποδεχθούν στην Αθήνα τον πρόεδρο της Τουρκίας σε μια κρίσιμη καμπή των σχέσεών μας. Θετικά ανταποκρίθηκαν όσοι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν μαζί του. Σεβάστηκαν τη μυστικότητα της συνάντησης και της συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό. Επίσης, τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των ενημερωτικών φακέλων για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και το Κυπριακό που τους έδωσε προσωπικά στον καθένα.

Μελετώντας τα στοιχεία κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση για επικίνδυνη «ποιοτική αναβάθμιση» των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Με καθημερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κυμαινόμενο βαθμό έντασης. Εθεσαν ορισμένες ερωτήσεις και έλαβαν πλήρεις απαντήσεις. Συμφώνησαν να μη δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους για κάποιους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι πολιτικοί μας αρχηγοί συναίνεσαν χωρίς δισταγμό να κρατήσουν ενιαία στάση στις συναντήσεις τους με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεκριμένες ενστάσεις. Τις κατέθεσαν πάλι στον πρωθυπουργό. Ο κ. πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον καθένα χωριστά για τη στάση του. Δεσμεύθηκε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των συνομιλητών του όσο και κάποιες ενστάσεις τους. «Εχω την αποκλειστική ευθύνη της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής», επέμεινε. Συνειδητοποίησε, όμως, ότι η θέση του ισχυροποιείται στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν, εξασφαλίζοντας πολιτική στήριξη μεγαλύτερη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει. Για θέματα, μάλιστα, η διευθέτηση των οποίων απαιτεί ενότητα, σύνεση και συνεννόηση.

Συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι έχουν καθήκον να συναντώνται τακτικά και ειδικά πριν από τέτοιας σημασίας επισκέψεις. Αναλογίστηκαν την ευθύνη που τους αναλογεί και που τους καταλογίζεται. Συνειδητοποίησαν ότι ενώ τακτικά από κοινού συνεδριάζουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας, ακόμη και σε περίοδο κλιμάκωσης των μονομερών διεκδικήσεων της Αγκυρας, «οι δικοί μας» δεν είχαν ποτέ εδώ και κάμποσες δεκαετίες καθήσει να συζητήσουν γύρω από ένα τραπέζι. Ποτέ δεν έχει συνεδριάσει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών οποιοδήποτε θεσμικό όργανο με αντικείμενο τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Για τις θέσεις μας, για το σχέδιό μας, για τη σημασία της συνέχειας της γνώσης στην πολιτική Εθνικής Ασφάλειας. Επίσης, στα παθήματα τα οποία θα έπρεπε να γίνουν μαθήματα. Σας παραπλάνησα. Ταξιδέψαμε μαζί στην… Ελλάδα της φαντασίας. Τα γεγονότα που περιγράφω δυστυχώς δεν έγιναν. Σε μας έμεινε η «αποπνικτική» ατμόσφαιρα. Αν ούτε τώρα, πότε;