Κατεγράφησαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 55 λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη σημερινή (17/09) ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.
Οι καταβολές τόσο της ενίσχυσης για την αποζημίωση της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών, όσο και της πρώτης αρωγής, θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες. Συνεχίζονται και οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε κάθε γωνιά των πληγεισών περιοχών, τόσο για την απώλεια της οικοσκευής, όσο και ζημιές στη δομή των σπιτιών και των λοιπών κτηρίων.
Οι αυτοψίες, με την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής ημέρας, θα πλησιάσουν τις 11.000 περιπτώσεις σε 156 κοινότητες σε όλη την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Πλέον, κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και στις περιοχές που κατά την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, ώστε να γίνουν και εκεί οι διασταυρώσεις.
Οι καταβολές των αποζημιώσεων θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες σε όλους τους δικαιούχους και όλοι όσοι δικαιούνται θα λάβουν σταδιακά τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Διασταυρώσεις, αυτοψίες και ελέγχους κάνουμε σε όλες τις περιοχές, είτε προχωρήσαμε στην αυτόματη διαδικασία είτε όχι. Με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οικονομική ενίσχυση στο τέλος του έργου θα έχουν λάβει μόνο αυτοί που το δικαιούνται. Όσοι δε δικαιούνται, δε θα λάβουν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν ποσά, θα επιστραφούν έπειτα από διασταυρώσεις και συμψηφισμούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Αυτό προβλέπει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πάνω στη δυσκολία των συμπολιτών μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την εκμεταλλευθεί εις βάρος τους. Αντιθέτως, σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, θα στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη που το έχει ανάγκη και θα είμαστε συνεχώς παρόντες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.
«Σήμερα, ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς για τον τέτανο. Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας, είναι το μοντέλο που θέλουμε και το όραμα που έχουμε για την πρωτοβάθμια Υγεία. Κινητές ομάδες να πηγαίνουν χωριό – χωριό και σπίτι – σπίτι, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Συνολικά, 1.300 συμπολίτες μας πήγαν στα τοπικά Κέντρα Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Κατεγράφησαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 55 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού, με σταδιακή μείωση και παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση. Συνολικά, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 278 και λοίμωξης του αναπνευστικού σε 308. Καμία μεταβολή δεν υπάρχει στο στάτους του νερού, παρά μόνο στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, όπου είναι κατάλληλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Αγαπηδάκη.
«Συνεχίζεται η περισυλλογή νεκρών ζώων, στις πληγείσες περιοχές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει όλα τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, ώστε να ενισχύσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κελέτσης.
«Η Θεσσαλία έχει και θα έχει την προσοχή που απαιτείται, από την κυβέρνηση. Όσο σφοδρό υπήρξε το φαινόμενο, τόσο ήταν και το “κύμα” ανθρωπιάς από εθελοντές και απλούς πολίτες. Δεν πλημμυρίσαμε μόνο από το νερό, αλλά και από ανθρωπιά. Πολιτεία και κοινωνία θα ξεπεράσουμε μαζί, αυτήν την πρωτοφανή δοκιμασία», σημείωσε η κ. Κεφαλά.
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία, όσο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της “μάχης”.
Μαζί μας, ήταν και είναι εκατοντάδες εθελοντές, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συνεισφορά. Η Πυροσβεστική συνεργάζεται με τα συναρμόδια Υπουργεία (Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται.
Σχετικά με την επιχειρησιακή δράση του Πυροσβεστικής, αυτή αφορά περιστατικά κυρίως αντλήσεων υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους, καθώς και της μεταφοράς τροφίμων νερών φαρμακευτικού υλικού στις πληγείσες περιοχές. Μέχρι σήμερα, συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.003 κλήσεις και 3.387 αντλήσεις υδάτων, ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.
Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα, παρακολουθούμε την κατάσταση της στάθμης του νερού, όπου παρατηρείται σταθερή ροή έως αυτή την ώρα. Παράλληλα, επιτηρούμε με drones όλες τις παραλίμνιες περιοχές και στο σημείο βρίσκονται ομάδες του Πυροσβετικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια, όποτε κι αν ζητηθεί, μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση της κατάστασης», επεσήμανε ο κ. Αρτοποιός.