Back to top

Πιέσεις ΝΔ να «ξηλώσουν» τον Ιερώνυμο για τη συμφωνία με Τσίπρα για την Εκκλησία

13/11/2018 - 14:13

Να επηρεάσουν τμήμα της Ιεραρχίας, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασής της, την προσεχή Παρασκευή, φαίνεται ότι προσπαθούν στελέχη της εθνικιστικής και ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, στελέχη που είχαν πρωταγωνιστήσει στην αμφισβήτηση της εθνικής γραμμής του 2008 και στην τήρηση αδιάλλακτης στάσης για το Μακεδονικό, τις τελευταίες μέρες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε Μητροπολίτες προκειμένου να μην περάσει από τα όργανα της Εκκλησίας η συμφωνία με την πολιτεία και ενδεχομένως απώτερος στόχος είναι να υποχρεωθεί ο αρχιεπίσκοπος σε παραίτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η ΝΔ το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκε η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου είχε θετική στάση απέναντι της.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία και εμφανίστηκε να διεκδικεί ακόμα και την πατρότητά της μιλώντας για καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ και για νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013 με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Από την επομένη όμως της συμφωνίας η στάση της ΝΔ μεταβλήθηκε.

Αφενός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για παροιμιώδη υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της ΝΔ την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε και αφετέρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος ενώ διατύπωσε και ερωτήματα αναφορικά με τη μισθοδοσία των κληρικών.

Το «βάρος» των υπόγειων διεργασιών προκειμένου να «αδειαστεί» στην Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη συμφωνία σηκώνει η «ακροδεξιά» πτέρυγα της ΝΔ, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά και με βραχίονες τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν βγει ανοιχτά αντίθετοι με τη συμφωνία, ακυρώνοντας την επίσημη αρχική γραμμή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ αυτής.

Αύριο μάλιστα μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος μετά από αίτημα του δεύτερου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, είχε ισχυριστεί πως εάν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους θα καταργηθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων, θα απαγορευτούν οι φάτνες και θα αφαιρεθεί ο σταυρός από τη σημαία.

Πάντως, ενώ επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να εμφανίζεται να διεκδικεί την πατρότητα της προσέγγισης Πολιτείας – Εκκλησίας όπως όλα δείχνουν προβεβλημένα στελέχη της υποσκάπτουν την προοπτική αυτή και μ’ αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία κινδυνεύει να μπει σε μια εσωτερική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.