Back to top

Πέτρος Ίμβριος: Ο Σαμοθρακίτης τραγουδιστής σε ρόλο ηθοποιού στην ταινία «Πέντε 5» για το ολοκαύτωμα του νησιού

12/09/2021 - 15:10

Τα γυρίσματα του ιστορικού δράματος «Πέντε 5», που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821) ξεκίνησαν στις 25 Αυγούστου και προχωρούν κανονικά από τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα και τους συνεργάτες του και σε αυτά παίρνει μέρος πλέον ως guest star και ο καταξιωμένος Σαμοθρακίτης τραγουδιστής Πέτρος Ίμβριος.

Ο Ίμβριος, που είναι γνωστό πως αγαπάει πολύ το νησί απ’ όπου κατάγεται και φροντίζει συνέχεια να το αναδεικνύει, παίρνει πλέον μέρος στα γυρίσματα της φιλόδοξης ταινίας, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίας που ανέβασε η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου, η οποία επίσης παίρνει μέρος στην συγκεκριμένη ταινία. Σκηνές της ταινία; γυρίζονται σε πολλά μέρη του Έβρου, φυσικά στην Σαμοθράκη και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ξεχωρίζει Χολιγουντιανός Νεοζηλανδός ηθοποιός Manu Bennett, που είχε πρωταγωνιστεί στις ταινίες Spartacus, Hobbit, Arrow.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Γιάννης Αϊβάζης, Βύρωνας Κολάσης, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Καρμάτης, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κωνσταντίνος Λάγκος, Αντώνης Σιώπκας, Μανώλης Σαββίδης, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός, Κωνσταντίνος Καραθωμάς, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρος Πέτρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Χριστίνα Πιερή, Γιάννης Περδίκης, Σταύρος Παρχαρίδης, Βασίλης Τελίδης, Αριστείδης Σιναπίδης, Γιάννης Λαζαρίδης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Guests είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Πέτρος Ίμβριος.

Στην υπόθεση της ταινίας τώρα, ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά,ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδους ξένου άντρα με το όνομα Αράν. Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος μετο κακό που έρχεται.

Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης αναδεικνύεται

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, την 1η Σεπτεμβρίου 1821, υπήρξε ο αιματηρός επίλογος στην απόπειρα επανάστασης στο νησί, κατά τη διάρκεια, της οποίας οι Τούρκοι σφάγιασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κατόπιν εντολής του Τούρκου Υποναύαρχου Καρά-Αλή. Ο Ίωνας Δραγούμης στο έργο του «Σαμοθράκη» διασώζει και γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες της σφαγής. Εφτακόσιους από τους κατοίκους, που είχαν καταφύγει στα βουνά, οι Οθωμανοί, τους έφεραν πίσω με δόλο, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι θα τους δώσουν χάρη. Όμως στην τοποθεσία «Εφκάς» στο κάστρο της πρωτεύουσας, της Χώρας, τους δολοφόνησαν όλους. Επί δύο μήνες συνεχίστηκαν οι σφαγές κατοίκων του νησιού, όχι μόνο αντρών, αλλά και γυναικών μεγαλύτερων ηλικιακά των 40 ετών, αλλά και βρεφών. Οι υπόλοιποι κάτοικοι αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν και κατέληξαν σε σκλαβοπάζαρα κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον Ίωνα Δραγούμη από την σφαγή ή στην σκλαβιά γλύτωσαν 33 οικογένειες.

Παρά την βαρβαρότητα στην καταστολή της Επανάστασης, το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παραμένει άγνωστο στους πολλούς. Η τυπική αναφορά στη θυσία των κατοίκων της στην εθνική παλιγγενεσία, αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών μόλις το 1980.

Εκτός από τη Σαμοθράκη, γνωστές είναι οι μαζικές σφαγές επαναστατούντων κατοίκων και στα χωριά του Βορείου Έβρου, Ισαάκιο, Σοφικό και Ασημένιο, ενώ μεμονωμένες σφαγές καταγράφονται σε όλη τη Δυτική Θράκη, ενώ σφαγές με μαζικό χαρακτήρα εντοπίζονται και σε Ανατολική και Βόρεια Θράκη.