Την τελευταία του πνοή άφησε ο θρύλος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και βετεράνος του β' Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνος Χατζηλάκος.
Ο Έλληνας πιλότος «έφυγε» σε ηλικία 102 ετών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Κώστας Χατζηλάκος πέταξε, εκπληρώνοντας περισσότερες από 200 πολεμικές αποστολές και έλαβε 10 παράσημα για το πολύτιμο έργο του.
Με μια συγκινητική ανακοίνωσή της η Ένωση των Αποστράτων Αξιωματικών αποχαιρέτησε μία από τις πιο θρυλικές μορφές που πέρασαν από τις τάξεις τις ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire». Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.
Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967.
Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών».
Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία-καταγραφή της πολυτάραχης ζωής του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ο Κ. Χατζηλάκος το πέρασε στους αιθέρες, ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου πολέμου έγραψε ένα βιβλίο, το δικό του πολεμικό ημερολόγιο.
«Είμαι παλαίμαχος πιλότος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. (…) Είχα πάντα την επιθυμία να γράψω αυτό το βιβλίο, ως μια καταγραφή γεγονότων που καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της ιστορίας του τελευταίου πολέμου», είχε γράψει χαρακτηριστικά, ενώ παλιότερα σε επέτειο για τα 50 χρόνια από την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε δηλώσει: «Δυστυχώς οι πόλεμοι θα εξακολουθήσουν να γίνονται και δεν θα σταματήσουν, παρά μονάχα, αν γίνει ποτέ και κυβερνήσουν τον κόσμο οι μάνες».