Back to top

Παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντεπίθεση του Μαξίμου

31/01/2018 - 09:12

Την αυτοδυναμία κυνηγά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ανατρέπονται οι συσχετισμοί από το κρεσέντο των παροχών και των παλαιών σποτ, με δηλώσεις γαλάζιων στελεχών, που έχει επιστρατεύσει το κυβερνητικό επιτελείο.

Σταθερό προβάδισμα με διψήφια διαφορά διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα δημοσκόπηση της εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Action 24, επιβεβαιώνοντας ότι οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί εδώ και καιρό παγιώνονται και δεν ανατρέπονται πλέον εύκολα, παρά την σφοδρή αντεπίθεση που έχει σημάνει το Μαξίμου, είτε με τις παροχές, είτε με τα τηλεοπτικά σποτάκια, με παλαιότερες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών, κυρίως για το θέμα των Σκοπίων.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ανακόψει τη δυναμική της ΝΔ και να δώσει την αίσθηση ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι – στοιχείο αναγκαίο για να αποτραπεί η αποσύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει τις υπό διαμόρφωση τάσεις στο εκλογικό σώμα.

Η ΝΔ δίνει ωστόσο μάχη για την αυτοδυναμία, από την οποία απέχει ακόμη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο πρωθυπουργό. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με ανοδικές τάσεις.

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δοκιμάζεται από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, που τείνουν να λάβουν ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, στοιχείο που ίσως αποδειχθεί καταλυτικό για τις εξελίξεις και τις επιρροές στο εκλογικό σώμα.

Η ΝΔ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης, η οποία πάντως καταγράφει πάνω κάτω τα ίδια με τις έρευνες των περισσοτέρων εταιριών γκάλοπ τους τελευταίους μήνες. Η Πειραιώς επισημαίνει κυρίως την απώλεια εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα, ειδικά για το θέμα των Σκοπίων, το οποίο αρχίζει να προκαλεί κόστος στην κυβέρνηση. «Μοιραία, η εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει ο κ. Τσίπρας για τον χειρισμό του εθνικού θέματος περιορίζεται μόνο στο 24% του εκλογικού σώματος. Ενδεικτικό στοιχείο της δυσπιστίας των πολιτών προς τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα για το σκοπιανό είναι ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη για τον πρωθυπουργό φτάνει μόλις το 51%, την ίδια ώρα που το 17% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Κ. Μητσοτάκη για να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το κρίσιμο αυτό θέμα, όπως άλλωστε το 32% στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών», σημείωναν στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις) η ΝΔ προηγείται με 29%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19% . Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 1,5% ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση. Το 2,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8%. Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει "δεν ξέρω/δεν απαντώ" , το 4% απαντά ότι θα ψήφιζε "λευκό ή άκυρο" και το 6% ότι θα απείχε.

Στην πρόθεση ψήφου με Αναγωγή επί των Εγκύρων (Χωρίς Λευκό/Άκυρο/Αποχή) η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι ποσοστού 21% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9%, η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2% ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση. Tο ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 8,5%.