Χιλιάδες αφίσες και φέιγ βολάν με την φωτογραφία του και τη φράση «ανεπιθύμητος» γέμισαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τα μέλη της ομογένειας ακολούθησαν την πρακτική αυτή που έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Προσπαθώντας να αγνοήσει τις αντιδράσεις και έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες τις συναντήσεις του με οικονομικούς παράγοντες και πιθανούς επενδυτές, την οποία συντόνισε η Bank of America Merril Lynch και η Morgan Stanley. Διήρκησε παραπάνω από μία ώρα η κάθε συνάντηση. Μαζί του ήταν και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τα στελέχη των επενδυτικών funds για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για γεωπολιτικά θέματα. Υποστήριξε πως «η ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνουν μια αισθητή βελτιωμένη εικόνα για τη χώρα και τις προοπτικές της».
Και στις δυο συναντήσεις που είχε τόνισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο, άλλωστε, δεν έκρυψε πως ένας από τους σημαντικότερους στόχους του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Από την άλλη, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που στο παρελθόν λειτούργησαν ανασχετικά για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Τέλος, υπογράμμισαν ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του βρήκαν λίγο χρόνο και για μια βόλτα στο Μπρόντγουεϊ στη Νέα Υόρκη, καθώς ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευχάριστος.
Η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με τη δεξίωση που παρέδωσε προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα o Έλληνας πρόξενος. Τελευταία στιγμή, άλλαξε η τοποθεσία της εκδήλωσης, εξαιτίας του φόβου της πενιχρής προσέλευσης των καλεσμένων. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός φοβήθηκε πιθανές αντιδράσεις ομογενών για την «Συμφωνία των Πρεσπών», επιβάλοντας στο Γενικό Προξενείο να μεταφέρει τη δεξίωση προς τιμήν του στο αυστηρά φρουρούμενο ξενοδοχείο που διαμένει, κοντά στα Ηνωμένα 'Εθνη.
«We resend you the invitation for the reception in honor of the Prime Minister of Greece, Mr Alexis Tsipras, modified ONLY regarding the venue. It will take place at the Millenium Hilton NY1, UN Plaza, New York, NY 10017, at the Diplomat». Η βραδιά μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πολλοί εκπρόσωποι της ομογένειας.