Στις 17 Ιανουαρίου 1923 η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Πόντου που σήμερα στέκει ερειπωμένο, ερημώθηκε οριστικά παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας (1916-1918) βρισκόταν στην πλευρά που κατείχαν οι Ρώσοι, και έτσι γλίτωσε τις βιαιότητες και την εκκένωση που υπέστησαν οι μονές Σουμελά και Βαζελώνα.
Προσφάτως η ιστορική μονή καταχωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Τραπεζούντας και η «ευθύνη» πέρασε στο Δήμο Τραπεζούντας ο οποίος πλέον οφείλει να την προστατεύσει.
Έτσι, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης, αρχής γενομένης από τον περιβάλλοντα χώρο. Ο πιο σύντομος δρόμος πρόσβασης στη μονή είναι ένα μονοπάτι 1,5 χλμ., ενώ άλλα δύο μονοπάτια καταλήγουν στη μία και μοναδική είσοδο.
Μιλώντας στο Anadolu ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα ώστε το μονοπάτι να είναι ασφαλές, αλλά χωρίς να καταστραφούν οι αυθεντικές πέτρες. Επίσης θα είναι προσβάσιμος ένας κήπος με καρυδιές. Αυτές οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο του 2019.
«Τα ιστορικά αρχεία και οι χάρτες μάς λένε ότι η Ματσούκα είχε πέντε μοναστήρια, εκ των οποίων η Σουμελά, ο Περιστερεώτας και ο Βαζελώνας ήταν τα πιο γνωστά», σημείωσε ο Κοράι Κοτσχάν τονίζοντας ότι στο βουνό που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα υπάρχουν πολλά αγιάσματα και σπηλιές.
Πηγή: pontos-news.gr