Δεν δέχονται να κινούνται με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αντίθετα προτιμούν τα «σαραβαλάκια» τους. Κάποιοι μάλιστα τα οδηγούν εκείνοι επιδεικνύοντας τις οδηγικές τους ικανότητες στο δρόμο και στο τιμόνι. Είναι οι Μητροπολίτες… «σωφέρ», πάντα έτοιμοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με τα τροχοφόρα που έχουν δεθεί συναισθηματικά. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ανέσεις, αφού όπως λένε όλα φτάνουν στον ίδιο προορισμό (σ.σ. έστω και με μικρή χρονική διαφορά).
Σκαραβαίος- σήμα κατατεθέν
Κάθε χρόνο τις ημέρες της Ιεραρχίας ο λευκός «σκαραβαίος» του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου «κλέβει» την παράσταση. Είναι το αυτοκίνητο- θρύλος, αφού έχει διανύσει περισσότερα από… 4.000.000 χιλιόμετρα! Πρόκειται για μοντέλο του 1963 συμπληρώνοντας 56 χρόνια στους δρόμους της Ελλάδος. Χωρίς υπερβολή είναι το σήμα κατατεθέν του 82χρονου μητροπολίτη που έχει «οργώσει» με το τροχοφόρο του όχημα τον κόσμο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος έχει αποχτήσει και κάποιες βασικές γνώσεις μηχανικού, που χρειάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν άλλαξε ένα λάστιχο καθοδόν με προορισμό ένα γάμο στην Τρίπολη. Όπως τονίζει ο ίδιος δεν το αλλάζει με τίποτα, είναι μεγάλο το «δέσιμό» του. Μάλιστα κατά το παρελθόν είχε ανέβει ακόμα και σε… τρακτέρ για να καλλιεργήσει έκταση με πατάτες, οι οποίες προορίζονταν για ιερό σκοπό, τα δύο Γηροκομεία της Μητροπόλεώς Μαντινείας, στο Ίδρυμα Τυφλών της Τριπόλεως, στις Ιερές Μονές και στο Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα της εν λόγω μητρόπολης «Το Καλάθι του πτωχού αδελφού. Επίσης είχε βοηθήσει και στη συγκομιδή των έξι τόνων οικολογικής πατάτας, «Σας κάνει εντύπωση που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της πατάτας και ότι εγώ οδηγώ το τρακτέρ. Αυτό το κάνουμε όχι για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, σου ανταποδίδει πολλαπλάσια αγαθά. Θέλω να τονίσω το λάθος που κάναμε εμείς οι Έλληνες να εγκαταλείψουμε τη γη μας και από νοικοκυραίοι που ήμασταν, γίναμε υπηρέτες. Όλοι μάθαμε στο εύκολο κέρδος και κανένας δεν εργάζεται. Εγώ νιώθω καλύτερα πάνω στα τρακτέρ και όχι όταν είμαι στο γραφείο που έρχονται όχι για να δουν τι κάνω, αλλά για να ζητήσουν κάτι ή για να κοροϊδέψουν», είχε δηλώσει με έμφαση τότε στα τοπικά μέσα.
Αίσθηση είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν οι φωτογραφίες του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος δεν είχε διστάσει να ανέβει σε μηχανάκι ο διασχίζοντας το νησί της Κιμώλου για να τελέσει κάποιες ακολουθίες στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Κιμώλου. Μετά από πολύωρο ταξίδι από αέρος και διά θαλάσσης, ο Μητροπολίτης Σύρου έκανε τα τελευταία χιλιόμετρα επάνω σε ένα μηχανάκι «οργώνοντας» το νησί των Κυκλάδων. Το οδηγούσε κληρικός της μητροπόλεως και πίσω καθόταν ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος δημιουργώντας μία ασυνήθιστη εικόνα, αλλά κυρίως αξιόλογη. Οι κάτοικοι του νησιού χειροκρότησαν την κίνηση του Μητροπολίτη τους και τον επευφημούσαν από όπου πέρναγε με το μηχανάκι. Αν μη τι άλλο ήταν μία ενέργεια που απέδειξε την απλότητα του κ. Δωροθέου, ο οποίος απέδειξε μάλιστα ότι δεν «φοβάται» τα δίκυκλα.
Ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο (smart) οδηγεί ένας μεγαλόσωμος Επίσκοπος. Όπως όμως τονίζει του έχει λύσει τα χέρια αφού παρκάρει όπου θέλει. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο ο οποίος έχει βρει στο μικρό του όχημα τις ευκολίες της γρήγορης μετακίνησης, όταν βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο ίδιος, «Οδηγώ μόνος μου το αυτοκίνητο στην Αθήνα, έχω ‘‘σμαρτάκι’’, παρκάρω με άνεση γιατί είναι μικρό, με χαιρετούν οι περαστικοί και οι οδηγοί φορτηγών».
Ο Μητροπολίτης που κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Εκτός από τους Μητροπολίτες- «σωφέρ», υπάρχει και ένας που κινείται μαζί με τον πολύ κόσμο. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κύριο Ιερόθεο που χρησιμοποιεί αρκετές φορές τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σ.σ. Μετρό) όταν μετακινείται στην πρωτεύουσα, αποδεικνύοντας την απλότητά του. Ο «λόγιος» της Ιεραρχίας- όπως τον αποκαλούν λόγω των πολύ υψηλών θεολογικών του γνώσεων- χρησιμοποιεί τα δημόσια μέσα μεταφοράς με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή με τους πιστούς οι οποίοι χαίρονται που «συνταξιδεύουν» με έναν Επίσκοπο.
Το εν λόγω θέμα είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια».
Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ