Back to top

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ταξιδεύουν στον κόσμο (ΦΩΤΟ)

25/02/2019 - 19:38

Μια από τις πλέον προβεβλημένες τουριστικές ατραξιόν της Ιαπωνίας είναι οι ανθισμένες κερασιές, που αποτελούν και ένα εικαστικό στιγμιότυπο προστιθέμενης τουριστικής αξίας για πόλεις όπως το Τόκιο: Μέσα από τις φωτογραφίες των ανθών των συγκεκριμένων δέντρων, που κατακλύζουν τα social media κάθε χρονιά, τραβηγμένες όχι μόνο από τουρίστες αλλά και από μέσους Ιάπωνες, που παίρνουν άδεια από τη δουλειά για να τα φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν μπροστά τους, το παγκόσμιο κοινό «γνωρίζει» μια περιοχή μέσα από τις οθόνες του.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και δη στη βόρεια Ελλάδα, κάτι ξεχωριστό και σπάνιο, με παρόμοια εντυπωσιακή πανδαισία χρωμάτων, υπάρχει μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Βέροιας.

«Αυτό που βρισκόταν μπροστά μας κάθε Μάρτιο ήταν ένα απέραντο ροζ χαλί, όπως το αποκαλούμε, από ανθισμένες ροδακινιές, που η αλήθεια είναι πως επειδή το έχουμε στα πόδια μας δεν το παρατηρούσαμε», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζήσης Πατσίκας, πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ), ενώ περιέγραψε το ξεκίνημα και την εξέλιξη της προσπάθειας των Βεροιωτών ώστε «να προβληθεί αυτή η ομορφιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, αφού εκεί είδαμε τι κάνουν και το έχουν οι άνθρωποι εξελίξει από ένα αγροτικό προϊόν σε ένα τουριστικό», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε.


(Φωτ.: Χρήστος Γκρίτσας)

«Είναι η τρίτη χρονιά που προκηρύσσουμε ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα την ανθισμένη ροδακινιά. Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες από 300 συμμετοχές, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους», εξήγησε ο Ζ. Πατσίκας που επισήμανε πως οι συμμετοχές είναι από κάθε σημείο της χώρας και χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2018 ο νικητής προερχόταν από την Αθήνα και είχε ταξιδέψει και μείνει στη πόλη και τον κάμπο της Βέροιας ειδικά για αυτόν το σκοπό.

«Με το διαγωνισμό καλούμε τον κόσμο να έρθει και να απαθανατίσει το θέαμα με φωτογραφικές μηχανές και –γιατί όχι– με τα κινητά, αφού η συμμετοχή είναι πάρα πολύ απλή» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΟΒ, που τόνισε πως οι υψηλής αισθητικής εικόνες που έχουν αποτυπωθεί από το κοινό τα προηγούμενα χρόνια είναι και ένα «όχημα για το μέλλον» σε ό,τι αφορά παρόμοιες εκδηλώσεις που θα σχεδιαστούν με αγροτουριστικό προσανατολισμό.

Από το «Φεστιβάλ ροδάκινου» στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Ανθισμένες ροδακινιές» και την «Ποδηλατάδα στις ανθισμένες ροδακινιές»
«Είμαστε ένας σύλλογος που από δημιουργική ανησυχία δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Βέροιας με κύριο στόχο την προβολή της ναυαρχίδας της τοπικής παραγωγής, των ροδάκινων» ανέφερε ο Ζ. Πατσίκας, που εξήγησε πως ήδη εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται ένα «Φεστιβάλ ροδάκινου» που συνδέεται από τους διοργανωτές «με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και άλλες δράσεις».


(Φωτ.: Αλεξανδρος Μαλαπέτσας)

Σε αυτή την προσπάθεια των μελών του συλλόγου, που λειτουργεί όπως είπε ο Ζ. Πατσίκας πάντα και με συμμαχίες με το Δήμο, το επιμελητήριο και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, έχει προστεθεί λοιπόν και η νέα προσπάθεια, περισσότερο καλλιτεχνική, που εκμεταλλεύεται τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία των ροδακινιών. «Η ανθοφορία της ροδακινιάς σε γενικές γραμμές λαμβάνει χώρα το μήνα Μάρτιο και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, μέσα στις οποίες έχουμε και το απόγειό της σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αυτή εικόνα, με την ακριβή εμφάνιση να έχει να κάνει με το πόσο όψιμη η πρώιμη είναι μια χρονιά», εξήγησε.

Πέρα από τον συγκεκριμένο ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό, ο ΤΟΒ διοργανώνει την ίδια περίοδο, και ειδικότερα την Κυριακή 17 Μαρτίου, μια ποδηλατοδρομία με την ίδια θεματική, «την περίφημη «Ποδηλατάδα στις ανθισμένες ροδακινιές».

Η εκδήλωση επίσης διοργανώνεται για τρίτη χρονιά και έχει «πολιτιστικό, τουριστικό» και όχι διαγωνιστικό χαρακτήρα. «Το 2017 ήμασταν 60, το 2018 οι συμμετοχές έφτασαν τις 280, φέτος οργανωνόμαστε για να υποδεχτούμε πολύ περισσότερο κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Πατσίκας για το συγκεκριμένο, ανοιχτό για το ευρύ κοινό event, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορεί κάποιος και να μάθει με τη βοήθεια γεωπόνων περισσότερα για το ελληνικό ροδάκινο, αλλά και να αθληθεί μέσα από περίπου 17 χιλιόμετρα εύκολης διαδρομής που διαπερνούν τις καλλιέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.

Λεπτομέρειες για το διαγωνισμό θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΤΟΒ στο facebook.