Αντιμέτωπος με κατοίκους στο Μάτι βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
«Πρέπει να πάμε τα πράγματα βήμα βήμα. Τώρα, βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα, προκειμένου να αποκαταστήσουμε, να γκρεμίσουμε, να κατεδαφίσουμε δηλαδή, να μαζέψουμε τον αμίαντο, να καθαρίσουμε, να υλοτομήσουμε. Τώρα το κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των σπιτιών, των «κίτρινων» και των «κόκκινων» για να ξαναγίνουν γρήγορα, να πάει η χρηματοδοτική ροή σωστά και γρήγορα και φυσικά η δενδροφύτευση θα γίνει στην ώρα της και θα προχωρήσει. Θα προχωρήσει η δενδροφύτευση μην έχετε αμφιβολία για αυτό», απαντά ο πρωθυπουργός σε μια κάτοικο.
Για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε δίωρη σύσκεψη με εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις πυρκαγιές.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης της δέσμης μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από το καλοκαίρι για τους πληγέντες, την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στον οικιστικό ιστό, καθώς και για λύσεις σε όποια νέα προβλήματα ανακύπτουν.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τις συντονιστικές επιτροπές των κατοίκων ότι σε συνέχεια των πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των ζημιών, η κυβέρνηση σήμερα κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να καθοριστούν οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται ή να ανεγείρονται νέα κτήρια, χωρίς να εμποδίζεται η απρόσκοπτη διαδικασία σχεδιασμού και κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής Μάτι.
Με τη θεσμοθέτηση των σχετικών διατάξεων της τροπολογίας ξεκινά και η διαδικασία αποκατάστασης των κτηρίων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, αφού υπάρχει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τον τρόπο αποκατάστασής τους, σε περιοχές που συντρέχουν χρόνιες παθογένειες».
Τι άκουσαν και τι υποσχέθηκαν Τσίπρας - Σπίρτζης στους κατοίκους στο Μάτι
Η μυστική επίσκεψη διοργανώθηκε στο παρά πέντε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που έφθασε το πρωί της Τρίτης στο Μάτι συνοδευόμενος- λίγη ώρα αργότερα- από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενημερώσουν αλλά και να ακούσουν αιτήματα πυρόπληκτων.
Μια συνάντηση για την οποία η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) ενημερώθηκε αργά το βραδυ της Δευτέρας ενώ όπως έγραψαν στο facebook μέλη της δεν γνώριζαν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού παρά μόνο για εκείνη του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος επέλεξε και το μέρος της συνάντησης.
Στο γνωστό καφέ «Άρτιον» λίγο μετά τις δέκα το πρωί έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης για να συναντηθούν με εκπροσώπους συντονιστικών επιτροπών των πυρόπληκτων. Πρώτος έφθασε ο υπουργός Υποδομών και λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρωθυπουργός ο οποίος αποκάλυψε πως αποφάσισε να έρθει στο Μάτι επειδή οι δημοσιογράφοι απεργούσαν.
«Ήρθαμε σήμερα που απεργούν οι δημοσιογράφοι για να μην λέτε ότι η επίσκεψή μας έχει να κάνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα κανάλια είναι «κλειστά»η συζήτηση «ανοιχτή». Ήταν τα μοναδικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους ανθρώπους που από τις 23 Ιουλίου είδαν συγγενείς, φίλους και γείτονες να πεθαίνουν, και να χάνουν τις περιουσίες τους.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών συζητήθηκαν πολλά θέματα με κυριότερα εκείνα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των σπιτιών.
Ο Χρήστος Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι φάκελοι των πληγέντων με σκοπό να εκδοθούν άδειες επισκευής για τους «πράσινους» (αυτοί που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές) καθώς και άδειες κατασκευής και ανακατασκευής για τους «κίτρινους» και τους «κόκκινους» (όσοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές).
Επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης όταν τον ρώτησαν πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για κατεδαφίσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» σημείωσε πως οι πρώτες μπουλντόζες στην περιοχή αναμένεται να πιάσουν δουλειά από τις αρχές του νέου έτους ενώ διευκρίνισε ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα σε ρέματα δεν θα ξαναχτιστούν και πως οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημίωση προκειμένου ν χτίσουν κάπου αλλού.
Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών ζήτησαν από τον υπουργό να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι μόνιμες κατοικίες, αίτημα που έγινε δεκτό.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο για το Μάτι, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, που είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, και είπε πως από την στιγμή που υπάρχει το Κέντρο Υγείας στη Ραφήνα, το οποίο και λειτουργεί άψογα, να γίνει η επένδυση των 20 εκατομμυρίων στο πρώην Νταού Πεντέλης, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες. Ωστόσο, όπως τόνισε προέχει η αδειοδότηση και το γκρέμισμα για τις κατοικίες και η δενδροφύτευση.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των νέων της περιοχής μία κατ' ιδίαν συνάντηση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών με ανθρώπους από το Μάτι προκάλεσε αρνητικά σχόλια από πολλούς πυρόπληκτους που δεν έμαθαν ποτέ για τη συνάντηση. Στις διάφορες σελίδες στα social media όπου έχουν στηθεί για να συντονίζονται οι πυρόπληκτοι μεταξύ τους αλλά και με τις συντονιστικές επιτροπές υπήρχαν δεκάδες αρνητικά σχόλια τόσο για τη μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού υποδομών όσο και για τους «τυχερούς» που βρέθηκαν στη συνάντηση.
Τα αρνητικά σχόλια οδήγησαν κάποια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων στο Μάτι να βγάλουν ανακοίνωση στο facebook σχετικά με τη συνάντηση και να διευκρινίσουν ότι:
«Η ομάδα αποκατάστασης της ΣΕΚΜΑ ενημερώθηκε χθες (Τη Δευτέρα) βράδυ αργά για την συνάντηση με τον κ. Σπιρτζη σε μέρος που επέλεξε εκείνος. Η άφιξη του πρωθυπουργού δεν μας ήταν γνωστή. Ήταν αιφνιδιαστική. Η συνάντηση δεν ήταν μυστική, αλλά ούτε και δημόσια προετοιμασμένη καθώς ο χώρος και ο χρόνος ήταν μικρός. Παρόλα αυτά από πρωτοβουλία των μελών κυκλοφόρησε ειδοποίηση που μόνο κακό έκανε.Οι κάτοικοι που ήρθαν δεν άφησαν την επιτροπή που δουλεύει επι μήνες άρθρο άρθρο και συνομιλεί με ΟΛΟΥΣ όσους έχουν πρόβλημα και έχει θέσει ακόμα και περιπτώσεις μοναδικές, να εκθέσει όλα τα προβλήματα με την ιεράρχηση βάσει της βαρύτητας τους και του κόσμου που απασχολούν. Πεταγόταν ο καθένας και ρωτούσε για το πρόβλημα του. Αν το παιδί του θα πάρει μόρια, αν μπορεί να κτίσει μεγαλύτερο σπίτι από αυτό που είχε, αν μπορούν οι μηχανικοί να κάνουν στραβά μάτια για να παίρνουν οι κάτοικοι μεγαλύτερη αποζημίωση, ή θέματα που είχαν ήδη απαντηθεί από τον υπουργό».
Σύμφωνα πάντως με κάποιους κατοίκους της περιοχής η συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών είχε ζητηθεί από μέλη συντονιστικών επιτροπών από τις 18 Νοεμβρίου και από το γραφείο του υπουργού τους ενημέρωσαν για τη συνάντηση αργά το βράδυ της Δευτέρας χωρίς φυσικά να αναφερθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού.