Back to top

Ο στρατηγός Γρυλάκης, όπως τον έζησε ο γνωστός δημοσιογράφος

18/01/2018 - 13:48

Διάβαστε τι έγραψε ο Πέτρος Κασιμάτης για τον στρατηγό Γρυλάκη. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, μετά την συνάντηση των δυο.

Ο στρατηγός Γρυλλάκης όπως τον έζησα δεν ήταν ο συνταξιούχος στρατηγός που νοιαζόταν για το ψάρεμα η το κλάδεμα του ελαιώνα του στον Αλίκαμπο Αποκορώνου. Ο στρατηγός δεν μιλούσε συχνά. Μα το αρχείο του ειχε το μισό εμβαδόν της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ηταν του δόγματος «ζεις κατα τύχη. Αγαπάς κατ΄ επιλογή. Σκοτώνεις κατ επάγγελμα…».
Ο Πρωθυπουργικός σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτακη, δεν ηταν ένας τυχαίος στρατηγός. Τωρα που μας γνέφει απο τα μπαλκόνια του ουρανού, μπορούμε να μιλήσουμε για τις εξαιρετικές του πράξεις προς την πατρίδα…

– Για τις επαφές και τη στήριξη του προς τους Σέρβους της Βοσνίας διαθέτοντας τους κρίσιμα στρατιωτικά ανταλλακτικά για να αναχαιτίζουν με επιτυχία επι 2,5 χρονια τους μουσουλμάνους του Ιζετμπεκοβιτς.
– Η στενή του σχέση με τον αδελφό του Καρατζιτς βοήθησε πολαπλως την Ελλαδα. Αλλα και η εμπιστοσύνη που ανέπτυξε με τον μετριοπαθή Γκλιγκόροφ τον «παππού των Σκοπίων» οπως τον έλεγε βοήθησε τις συνομιλίες σε αντίθεση με το μέρος που εξέφραζαν οι Σκοπιανοί πολιτικοί του αντίπαλοι του VMRO που είχαν «Βουλγαροκινητη ρότα» στην χάραξη της στρατηγικής τους. Κάποτε θα αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση πως κατάφερε κι έξουδετερωσε ενα δίκτυο μαφιόζων που είχαν πάρει «εργολαβικά» την εντολή να δολοφονήσουν τον μετριοπαθή Γκλιγκόροφ προκειμένου η συμφωνία που προετοιμαζόταν να μην ολοκληρωθεί ποτέ….Οπως και δεν ολοκληρώθηκε…Μετα, ακολούθησε η βομβιστική επίθεση που τραυμάτισε σοβαρά τον Σκοπιανό Πρόεδρο . Μα, θυμαμαι οταν αυτός ο γηραιός ο Βαλκάνιος ηγέτης του κρατιδίου ειχε πει μετα και τις προτροπές του στρατηγού Γρυλλάκη «Δεν έχουμε σχέση με τον Μ.Αλεξανδρο. Ειμαστε Σλάβοι που ήλθαμε εδω τον 7ο μ.χ αιώνα!!»…..
Απο τότε ο Κίρο Γκλιγκόροφ βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Απομονώθηκε κι ελάμβανε σοβαρά μέτρα για την ασφάλεια του. Οταν πέθανε, μεταφέρθηκε η σορρος του στο νεκροταφείο πάνω σε ενα αγροτικό αυτοκίνητο!!… «Κοιτα Πετρο, προσπαθούν ακόμα και τωρα που πέθανε να τον διασύρουν . Να τον εξευτελίσουν με on line ανταποκρίσεις δείχνοντας και ξαναδειχνοντας τα πλάνα με το αγροτικό….».
Σπάνια έκανε προβλέψεις ο Γρυλλακης. Γιατι κι ίδιος ηταν απρόβλεπτος. Οπως τότε που έφερε τον ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κόσσοβου τον Ιμπραημ Ρουγκοβα δημιουργώντας ισοδύναμα -τετελεσμένα στη διεθνή κοινότητα που δεν πίστευε στα ματια της οτι ερχόταν ο Ρουγκοβα στην Αθηνα για συνομιλίες σε αντίβαρο με αυτά που προωθούσαν οι ξένες δυνάμεις….
Είχαν γράψει για το στρατηγό οτι ηταν οπως ο Ρομπερτ Ντε Νιρο. Που ενώ έχουν στηθεί οι κάμερες , βάδιζε αγέρωχος προς το μέρος τους έλεγε αυτά που έπρεπε να πει και χανόταν…
Χρονια στις μυστικές υπηρεσίες. Με εξαιρετικές πράξεις προς την πατρίδα. Που δεν έγιναν ποτέ γνωστές…
– Οπως τότε που δημιουργούσε το Ελληνοκαναδικο λόμπυ και οι ανθρωποι του Σόρος κατάφεραν να μπλοκάρουν με οικονομικά κίνητρα τα δεκάδες πούλμαν που ειχε ενοικιάσει η Ομογένεια για τη μεταφορά των Ελληνοκαναδων και άλλων στους χώρους των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό ζήτημα. Τοτε, με προτροπή του στρατηγού Γρυλλάκη «επιταχθηκαν» όλα τα σχολικά λεωφορεία και η μετάβαση των ομογενών εγινε πραγματικότητα. Αλλα και η ενίσχυση κι η δημιουργία ισχυρού λόμπυ μέσω νομικών γραφείων στην Αμερικανική ήπειρο που θα προωθούσε Ελληνικά εθνικά συμφέροντα….
– Οι σημαντικές επαφές κορυφαιου Ρώσου αξιωματούχου Αρμενικής καταγωγής που έδωσε στο Ελληνικό Πεντάγωνο όλο το δορυφορικό σύστημα της Τουρκίας οπως το είχαν οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

– Ειχε καταφέρει να συνενώσει αντιμαχόμενες Κουρδικές οργανώσεις , να αμβλύνει τις συγκρούσεις μεταξύ τους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους κατα της Τουρκικής βαρβαρότητας .
– Ειχε συγκεντρώσει στοιχεία -φωτιά για επιζώντες αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας κι ειχε ενημερώσει αρμοδίως την Κυπριακή πλευρά αναζητώντας λύσεις σε ενα ακανθώδες και εφιαλτικό εθνικό ζήτημα .

– Σε απόρρητες αναφορές του υπήρχαν πληροφορίες για δυο μέλη τρομοκρατικών ομάδων που αναζητούσαν διέξοδο για να μιλήσουν με αντίτιμο την ασφαλή διαφυγή τους σε τριτη χώρα. Τοτε, ειχε προτείνει -ενα αρκετά τολμηρό βήμα για την εποχή του- να θεσπιστεί αμνηστία για όσους «ξήλωναν το πουλόβερ της τρομοκρατίας με αποδεικτικά στοιχεία» και αναζητούσε νομοθετική λύση !! Μα, αλλοιμονο-οπως ειχε εκμυστηρευτεί- ευρίσκε συχνά εμπόδια απο μηχανισμούς…

Σε μια απο τις σπάνιες συνεντεύξεις του , προς τον υπογράφοντα, ειχε εκμυστηρευτεί πως αν ηταν αρχηγός της ΕΥΠ θα ξήλωνε όλους εκείνους που διατηρούν έστω και την παραμικρή επαφή με ξένους, συμμάχους η οχι…
Ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θεματα Άμυνας και Ασφαλείας της χωρας ηταν βέβαια κάτι πολυ παραπάνω….Που ποτέ δεν το παραδεχόταν δημόσια. «Εγώ είμαι ένας απλός σύμβουλος…» έλεγε χαμηλόφωνα. Και φυσικά , παραπλανητικά. Γιατι , ουσιαστικά , ηταν πανίσχυρος!! Έσφιγγε το χέρι του συνομιλητή του κι αυτο ηταν μια έντιμη συμφωνία! Αυτός ηταν ο στρατηγός Γρυλλακης.
Κι ομως υπήρχε κάτι στα ματια του στρατηγού. Εκείνο το σκοτεινό , συναρπαστικό βλέμμα που συναντά κανεις στους ανθρώπους των ειδικών αποστολών.
Το οτι ειχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους για να δημιουργηθεί αντίπαλο δέος στην Τουρκία που τότε άρχιζε να κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες . Αυτο ειναι γνωστο. Και να βουίζουν οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών οτι κάτι ετοιμάζει η Ελλαδα….Ε και αυτο ειχε τη σημασία του στον παράλληλο κόσμο των κατασκόπων. Οτι ειχε τραυματιστεί απο πράκτορα Βαλκανικής χωρας κατα τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και μάλιστα παρασημοφορήθηκε γι αυτο, ε, λιγο πολυ κι αυτο ειναι γνωστο.
Οτι κατάφερε να κλείσει το «κουτςοβλαχικο ζήτημα» με τους Ρουμάνους «αγκάθι» που εκκρεμούσε επι χρονια κι αυτο εχει γραφει ,γιατί συμφωνήθηκε επι Προεδρίας Ιλιεσκου στο Βουκουρεστι.
Ομως, οτι δειπνούσε συχνά με το κλιμάκιο της CIA στην Αθηνα και ειχε αριστες σχέσεις με τον σταθμάρχη της Αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στη χώρα μας προωθώντας Ελληνικά ζητήματα , αυτο επισης ειναι γνωστό. Αυτο που πολλοί ομως αγνοούν ειναι οτι ενώ ειχε γενικά καλές σχέσεις με την Αμερικανική πλευρά , δεν δίσταζε να υπερασπίζεται την πατρίδα…
– Δημιούργησε «πολεμικό κλίμα» στην τότε Αμερικανίδα Πρόξενο της Θεσσαλονίκης για την ανθελληνική της προπαγάνδα υπέρ υπόπτων μειονοτήτων και υπέρ του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής!!! Καταφέρνοντας τελικά να την εκδιώξει απο την Ελλαδα….
– Συνέλαβε – μεσουσης της χούντας κι ενώ ειχε νευραλγική θέση στον τομέα Ειδικών Επιχειρήσεων της τότε Κ.Υ.Π – τον Έλληνα αρχηγό του κλιμακίου της CIA και να τον οδηγήσει με χειροπέδες ξηλώνοντας το επικίνδυνο δικτυο του….

Κάποτε, μου ειχε εξομολογηθεί λεπτομέρειες-σοκ για την ύπαρξη μιας ….Φιλικής εταιρίας με διακοινοβουλευτικο χαρακτήρα και κοινή δράση για την αναχαίτιση κύκλων που επιβουλεύονταν την Ελλαδα…Ως εδω!…
Θυμαμαι σε μια κρίσιμη συνομιλία μας που ξεδίπλωσε μπροστά μου τους χάρτες κι άρχισε να μου δείχνει τις εστίες μιας πολύκροτης κρίσης…
«Στον πολεμο -μου ειχε πει ο στρατηγός- δεν μοιράζουν κουφέτα και σοκολάτες,αλλα φωτιά και θάνατο…Εγώ με τους εχθρούς μου προσπάθησα πάντοτε να είμαι φίλος. Για να μαθαίνω καλύτερα τα μυστικα τους….»!!