Back to top

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Ερχεται νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη - Απαιτούν να εκπληρώσουμε κι άλλα προγράμματα

13/12/2017 - 08:55
 
Οι γειτονικές χώρες της Συρίας που φιλοξενούν αυτήν την ώρα τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων  δεν συνεχίζουν τα προγράμματα βοηθείας με αποτέλεσμα, αυτοί να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.
 
Τουρκία, Λίβανος, Ιράκ, Ιορδανία και Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα από τους πρόσφυγες που αρχικά βρήκαν καταφύγιο εκεί. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πρέπει να συγκεντρωθούν 4,5 εκ δολάρια για να στηριχθούν οι 5 εκ πρόσφυγες και οι χώρες που τους φιλοξενούν.
Μάλιστα σε μια συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για αυτά τα χρήματα.
 
Προειδοποίησε μάλιστα για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μια απότομη μετακίνηση αυτών των 5,3 εκ προσφύγων αν δεν υπάρξει βοήθεια. Ο αριθμός είναι τεράστιος και το γεωπολιτικό καθεστώς της περιοχής ήδη είναι προβληματική και η κατάσταση ασταθής για να εμποδίσει την μετακίνηση αυτών.
 
Το  2015,είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο και γι αυτό ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφυγαν για την Ευρώπη αλλά οι μισοί από αυτούς ήταν Σύροι.
 
"Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις προσφυγικές ροές, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης της UNCHR έχει οδηγήσει σε νέες περικοπές σε ζωτικής σημασίας προγράμματα παροχής τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και στέγασης σε Σύρους πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Αουάντ στην συνέντευξη τύπου που προβλημάτισε πολλούς.
 
«Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε σόμπες, κηροζίνη, ικανοποιητικό αριθμό από θερμικές κουβέρτες, χειμερινές σκηνές, να κάνουμε αποστράγγιση νερού και χιονιού από τους καταυλισμούς, να προβούμε σε τεχνικά έργα για να μονώσουμε κάποια από τα κτίρια. Οι άνθρωποι κάθονται στο κρύο, σε ανοιχτά κτίρια», δήλωσε.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό, και ακολουθεί ο Λίβανος με ένα εκατομμύριο.
Πάντως στις  χώρες υποδοχής έχουν εκφραστεί ανησυχίες για ζητήματα ασφάλειας  και ξενοφοβία αλλά κυρίως για προβλήματα που προέρχονται από την οικονομική κρίση  αλλά Σύροι συνεχίζουν να φτάνουν όπως όλοι βλέπουμε. 
 
Στα στοιχεία που δόθηκαν έχουν καταγραφεί υποθέσεις «επαναπροώθησης» αλλά και επιστροφής προσφύγων σε περιοχές που οι ίδιοι οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι  με πόλεμο, κακουχίες και διώξεις ενώ οι απελάσεις είναι ένα μεγάλο αγκάθι. 
 
Το πρόβλημα των προσφύγων θα συνεχίσει να πιέζει τα πράγματα σε χώρες γειτονικές με τη Συρία αλλά όπως έχει αποδειχθεί η χώρα που τελικά χτυπιέται ανελέητα από την άπληστη εισροή είναι η Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεινή θέση να μην μπορεί, όχι να αντιμετωπίσει την εισροή αυτή αλλά ούτε να ελέγξει το εσωτερικό της