Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, ο Νίκος Κοτζιάς ανοίγει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Καθώς το Σκοπιανό εισέρχεται στην τελική ευθεία, ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να χτίσει ένα πλαίσιο συνεννόησης πάνω σε μια πλατφόρμα λύσης, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Μετά την τριμερή συνάντηση που είχε στη Βιέννη με το Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έχει καταστεί σαφές πως το όποιο παράθυρο ευκαιρίας υπήρχε δείχνει να κλείνει, αν και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Εξάλλου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ παρεμβάσεις στο παρασκήνιο κάνει και η Μόσχα.
Όποια και να είναι η κατάληξη, στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στον Περισσό με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Αύριο, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00’, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει το Νίκο Κοτζιά και στη θέση του θα τον συναντήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, πιθανότατα επίσης αύριο. Σε όλους αυτούς, αναμένεται να εξηγήσει πως ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει τώρα πια το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Το επόμενο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών δόθηκε για μετά το Πάσχα, με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στον αέρα. Μετά την τριμερή της Βιέννης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έχουν δέκα ημέρες περιθώριο για να ετοιμάσουν τον δεύτερο κύκλο προτάσεών τους, προκειμένου να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Αν και δεν έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία, τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται. Σύντομα θα φτάσει η στιγμή που θα ισχύσει το αμερικανικό ρητό make it or break it (ή το φτιάχνεις ή το σπας) όπως σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.
Η Αθήνα περιμένει να δει αν τα Σκόπια θα κάνουν το βήμα πίσω όσον αφορά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, ή αν θα εμμείνουν μέχρι το τέλος, διακινδυνεύοντας να μείνουν για μία φορά εκτός συμφωνίας του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως ουσιαστικά έχει προσφέρει ό,τι είχε να προσφέρει σ’ αυτό το διπλωματικό δούναι και λαβείν. Έκανε πίσω στην απαίτηση το νέο όνομα να είναι μία λέξη, στα σλαβικά και αμετάφραστο, ζητώντας ως αντάλλαγμα την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Το αντάλλαγμα δεν της δόθηκε, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει αδιέξοδο.