Μία πορεία σαν… παραμύθι έχει διαγράψει μέχρι και σήμερα ο διεθνούς φήμης Έλληνας σεφ Νίκος Κουλούσιας, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι και τις κορυφαίες γαστρονομικά χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο το μεγαλύτερο… παράσημο για τον ίδιο, αφορά στην εργασία του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ τον εμπιστεύεται με «κλειστά μάτια».
Μάλιστα, το επίσημο δείπνο της Βασιλικής οικογένειας, με αφορμή τον εορτασμό του πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, το ανέλαβε ο κ. Κουλούσιας. Το ίδιο είχε συμβεί λίγα χρόνια νωρίτερα, στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι, όπου οι γαστρονομικές επιλογές της τότε βασιλικής δεξίωσης ανήκαν και πάλι στον Έλληνα σεφ.
Το μενού και το πρωτόκολλο που τηρείται κατά γράμμα
Το μενού είχε αποκλειστικά φρέσκα υλικά από τις βασιλικές φάρμες που βρίσκονται έξω από το Γουίνδσορ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κουλούσιας στο iefimerida.gr. «Βάσει του πρωτοκόλλου, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε υλικά εκτός εποχής και απαγορεύεται αυστηρά ό,τι περιέχει άμυλο, όπως ρύζι, πατάτα και ζυμαρικά», επισήμανε και προσέθεσε: «Οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου, τόσο σε ό,τι αφορά στην παρουσίαση των πιάτων, όσο και στο σερβίρισμά τους. Πώς δηλαδή θα το παρουσιάσουμε, πώς θα στολίσουμε, σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το κρέας. Επίσης, το μενού μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, προκειμένου τα υλικά να είναι φρέσκα, κομμένα την ίδια μέρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ του απέστειλε προσωπική επιστολή μέσω της οποίας τoν ευχαρίστησε για την αφοσίωση και τις υπηρεσίες του.
Γεννημένος στην Κοζάνη, με τη ζωή να παραπέμπει σε … παραμύθι
Γεννημένος στη Νεάπολη της Κοζάνης και μεγαλωμένος στη Γερμανία, από τους μετανάστες γονείς του, θυμάται από μικρή ηλικία τον εαυτό του να θαυμάζει την ανάπτυξη των λαχανικών, την υφή και τις μυρωδιές τους. Από τότε ακολούθησαν δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις για την πλούσια μαγειρική που έχει υιοθετήσει, η οποία έχει ως βάση την ελληνική κουλτούρα. Μπαχαρικά, τρούφα, κρόκος Κοζάνης και μέλι αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του.
Βρισκόμενος στο… απόγειο της καριέρας του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στη Βασιλική οικογένεια, έχει θέσει ως επόμενο στόχο να προσφέρει στους Έλληνες μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Μάλιστα, έχει κάνει και την πρώτη επαφή με συνεργάτες στην Ελλάδα για να κάνει πράξη και αυτό τον σχεδιασμό.