Σε μία άκρως προκλητική δήλωση περί δικαιώματος των Σκοπιανών να ονομάζονται Μακεδόνες και να μιλούν τη "μακεδονική γλώσσα" ως μέρος μίας ομάδας σλαβικών γλωσσών, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.
«Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί. Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς.
«Τού είπα ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις που δεν είναι κακές και άλλες που προκαλούν ανησυχίες. Θα δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία με βάση την εισήγησή του από την Ελλάδα και τις συνομιλίες στα Σκόπια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές
«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ.Νίμιτς.
Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».