Nέα χαλάρωση στα capital controls, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση στα κόκκινα δάνεια είναι μερικά μόνο από τα σημεία του αναπτυξιακού σχεδίου της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Στο πρόγραμμα που ετοιμάζει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την έγκριση των δανειστών και να προχωρήσει σε οριστική συμφωνία σχεδιάζεται οδικός χάρτης για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και την επιστροφή στην βιώσιμη.
Το σχέδιο παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στην Σόφια της Βουλγαρίας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η χαλάρωση των capital controls, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής δέσμευση για τον χρόνο, η μείωση των κόκκινων δανείων στα 38,2 δις έως τα τέλη του 2019 και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες στο σχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια δεν αναφέρονται οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που έχουν ψηφιστεί να ενεργοποιηθούν στη διετία 2019 – 2020. Καταγράφονται όμως τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μετά και τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση το Κτηματολογίου, η άδεια καζίνο στο Ελληνικό, η τοποθέτηση γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.
Το σχέδιο των 75 σελίδων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Εurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου. Προέχει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Πολλά προαπαιτούμενα έχουν μείνει πίσω. Η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά αντίπαλη με το χρόνο. Μέχρι τις 14 Μαΐου που επιστρέφουν οι επικεφαλής του κουρτέτου στην Αθήνα θα πρέπει τρέξει γρηγορότερα για να προλάβει. Άλλωστε το Eurogroup της Σόφιας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μέσα σε επτά μέρες από την άφιξη των δανειστών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) η οποία θα κλειδώσει στο Eurogroup στις 24 Μαίου.
Όσον αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό απλώνεται σε περίπου 75 σελίδες και χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Το μείγμα του έχει διπλή στόχευση: Οι κοινωνικές αποχρώσεις του να πουληθούν με το κατάλληλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα σε μια ταλαιπωρημένη από τα Μνημόνια ελληνική κοινωνία. Οι μεταρρυθμιστικές πρόνοιές του, στοχεύουν να πουληθούν στους εταίρους και τις αγορές.
Τα πέντε κεφάλαια του σχεδίου αφορούν τις εξής ενότητες:
-Δημοσιονομικά. Περιγράφονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 αλλά και η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2022. Λείπουν οι αναφορές για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που θεωρούνται κεφαλαιώδης σημασίας για τους στόχους των πλεονασμάτων.
-Ανάπτυξη: Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Περιγράφονται οι προοπτικές που θα την καταστήσουν την ανάπτυξη βιώσιμη τα επόμενα χρόνια. Ενσωματώνονται ενότητες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τα εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων.
Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχουν αναφορές για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο του 2018, τη διαιτησία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
-Ιδιωτικοποιήσεις: Περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με εκτενή αναφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεων και κυρίως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
-Εκπαίδευση – Υγεία. Αναφέρονται μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση και την υγεία αλλά και την αύξηση παραγωγικότητας. Προβλέπονται κίνητρα για εργασία σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας.
-Χρηματοδότηση της στρατηγικής. Στο κεφάλαιο αυτό ξεχωρίζουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την μείωση των «κόκκινων δανείων» καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.