Τη 14η Ιουνίου, σημειώθηκε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες, όταν λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, βούλιαξε αλιευτικό σκάφος ανοικτά της Πύλου το οποίο μετέφερε περίπου 750 μετανάστες, όπως εκτιμήθηκε. Ανασύρθηκαν 82 νεκροί, ενώ, εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται έως σήμερα.
Οι επιζώντες καταγγέλλουν σειρά παραβιάσεων των υποχρεώσεων των ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής των επιβαινόντων και σήμερα (14/09), ζήτησαν τη διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο, τα τελευταία χρόνια.
Οι επιζώντες εκπροσωπούνται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).
Οι επιζώντες καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να παρέμβουν αμέσως και να οργανώσουν εγκαίρως κατάλληλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων. Τούτο, μολονότι ήταν υπόχρεες σε διάσωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Εθνικό Δίκαιο, αν και ενημερώθηκαν ευθύς εξαρχής και εν συνεχεία διαπίστωσαν και από κοντά τον επικείμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζαν οι επιβαίνοντες στο πρόδηλα μη αξιόπλοο και υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος.
Με βάση αυτές τις καταγγελίες, οι ελληνικές Αρχές όχι μόνο απείχαν από τις οφειλόμενες ενέργειες διάσωσης, ήδη από τον χρόνο εντοπισμού του σκάφους, αλλά αντίθετα, προχώρησαν στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση αυτού.
Οι μηνυτές αξιώνουν και ζητούν την άμεση, ενδελεχή και αξιόπιστη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των Ελληνικών Αρχών. Την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου έχουν ήδη ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές σειρά διεθνών οργανισμών και θεσμικών οργάνων και μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.