Από το 2014 και για δέκα χρόνια οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δίνουν ετησίως για αμυντικές δαπάνες το 2% του ΑΕΠ τους. Πρόκειται περισσότερο για κατευθυντήρια γραμμή και όχι για υποχρέωση και για το λόγο αυτό δεν προβλέπονται κυρώσεις για όσες δεν το κάνουν.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν το 2017 και σύμφωνα με αυτά μόνο λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα υπολείπεται σε αμυντικές δαπάνες μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ξοδεύει το 2,36% του ΑΕΠ της και μάλιστα σε καιρούς κρίσης, ξεπερνώντας το 2,12% του πολύ πιο εύρωστου Ηνωμένου Βασιλείου.
Εσθονία και Πολωνία συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα, έχοντας αυξήσει κατά πολύ τις δαπάνες τους ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η μικρότερη σε ποσοστό δαπάνη καταγράφεται στο Λουξεμβούργο που καταβάλλει το 0,46% του ΑΕΠ του, ενώ η Τουρκία το 2017 έδωσε το 1,48% του δικού της ΑΕΠ.
Η Ευρώπη ήδη ξοδεύει πάρα πολλά για την άμυνά της, λέει ο Ντόναλντ Τουσκ που έσπευσε να υπενθυμίσει στον συνονόματό του Αμερικανό πρόεδρο ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια φθάνουν τα κινεζικά και ξεπερνούν κατά πολύ τα ρωσικά.
Και όντως: στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προβλέπεται αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών στα 27,5 δισ. Μιλάμε δηλαδή για αμυντικές δαπάνες στο 2,4% του ενωσιακού προϋπολογισμού 2021-2027.
Ένα κονδύλι της τάξης των 13 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, γεγονός που τοποθετεί την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων επενδυτών στην αμυντική έρευνα και τεχνολογία.
Κι όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε πει τον Μάρτιο στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, συνδέει άμεσα τις αμυντικές δαπάνες με τη δασμολόγηση των εισαγωγών.
Με άλλα λόγια, αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αυξήσουν τα χρήματα που ξοδεύουν, τότε ίσως κληθούν να πληρώσουν νέους δασμούς για αμερικανικό χάλυβα και αλουμίνιο.