Μετά την Ολομέλεια η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και στις επιτροπές, αφού οι ΑΝΕΛ αρνήθηκαν να στηρίξουν την τοποθέτηση του Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Προκαλείται έτσι νέα… αριθμητική αρρυθμία. Αυτή τη φορά όχι στην Ολομέλεια αλλά κατά την ακρόαση και διατύπωση γνώμης για τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΑΔΙΠ, που πρότεινε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε το πρωί της Τετάρτης (30.01.2019) στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής στο πρόσωπο του Παντελή Κυπριανού, ο υποψήφιος για την ΑΔΙΠ πήρε 10 ψήφους υπέρ (από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά 11 κατά, αφού οι ΑΝΕΛ επέλεξαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες να μην στηρίξουν μια επιλογή της κυβέρνησης, όπως έγινε και στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.
Από τις 11 αρνητικές ψήφους, οι έξι ήταν κατά(από ΝΔ και Χρυσή Αυγή) και οι πέντε «παρών». Εκτός από τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ, σε αυτούς που ψήφισαν «παρών» ήταν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αλλά και ο, ανεξάρτητος πια, ΣπύροςΛυκούδης.
Ένταση επικράτησε στην Επιτροπή όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ότι οι αρνητικές ψήφοι και τα παρών δεν μπορεί να συνυπολογιστούν άρα ο υποψήφιος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η ΝΔ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 10 θετικές ψήφους και 11 αρνητικές και ουδέτερες συνεπώς υπάρχει τουλάχιστον πολιτικό πρόβλημαγια τον υπουργό Παιδείας εάν επιμένει στον διορισμό του και δεν προχωρήσει να βρει άλλη συναινετική πρόταση. Καθώς δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο υπουργός να θεωρεί ότι η πρότασή του έλαβε την θετική ψήφο της Επιτροπής όταν δεν έχει λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους επί του συνόλου των μελών, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.
Η νέα αυτή εξέλιξη στη Βουλή έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να μη στηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΑΣΕΠ.