Back to top

Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Λιμενικού: Η πολιτική άλλαξε, τα θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται, μπαίνει τάξη στις ΜΚΟ

05/02/2020 - 22:09

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, της ελληνικής ακτοφυλακής δικαίωσαν απόλυτα τον ιδρυτικό τους στόχο. Επί ένα αιώνα στάθηκαν οι φύλακες των θαλασσών μας. Αρωγοί των νησιωτών μας, πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα. Πρώτοι σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και προστάτες του θαλασσίου περιβάλλοντος και του φυσικού του κάλους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

«Όμως το λιμενικό σώμα πλήρωσε και βαρύ τίμημα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» Να θυμηθούμε σήμερα και να τιμήσουμε τον Μαρίνο Ζαμπάτη που σκοτώθηκε το 1997 σε μάχη με λαθρέμπορους στο Ιόνιο, τον λιμενάρχη Πάρου το Δημήτρη Μάλαμα ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του διασώζοντας ναυαγούς του «Σάμινα» και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που το σκάφος του και το πλήρωμά του γλίτωσε πάνω από 5000 ψυχές στη θάλασσα της Λέσβου. Λύγισε και αυτός σε ηλικία μόλις 44 ετών από την πίεση και το ανθρώπινο δράμα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι λιμενικοί μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος σήμερα λέγοντας ότι «μαζί με την αστυνόμευση των λιμένων και θαλασσών μας καλούνται και σε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας. Διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε αυτή την αποστολή οι λιμενικοί μας απαντούν με τη δράση τους, σε όσους, ευτυχώς ήταν λίγοι, που τους στοχοποίησαν στο παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές η πολιτική για το μεταναστευτικό άλλαξε. «Τα θαλάσσια σύνορα μας φυλάσσονται και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν άμεσα στις χώρες προέλευσης. Οι πιο πολλές ΜΚΟ κάνουν σπουδαίο έργο. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και αυτό δεν θα το ανεχθούμε άλλο» σημείωσε.

Κυβερνητική προτεραιότητα είπε είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λ.Σ. και η ενίσχυσή του σε προσωπικό. Το 2021 θα ενισχυθεί με 4 νέα πλοία άνω των τριάντα μέτρων αλλά και με τα νέα ταχύπλοα που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πλακιωτάκης: Στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

Στην εκατόχρονη προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα και τον λαό, αλλά και στις ηρωικές προσπάθειες των στελεχών του που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται καθημερινά με αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας αλλά και ανθρωπισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεταιτα τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο υπουργός,προσθέτοντας ότι τα στελέχη του με την άρτια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού καθημερινά επιχειρούν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους υπό δύσκολες συνθήκες.

Ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες. Ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας που αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της οικονομίας μας και έναν απότους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.

Τόνισε ότι για 100 ολόκληρα χρόνια, το Λιμενικό Σώμα διασφαλίζει τη νομιμότητα, καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια τηςναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, σώζει ζωές με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι αποτελεί χρέος και ευθύνη το Λιμενικό Σώμα να ενισχυθεί με μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται συστηματικά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο 'Αμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.» επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας ΓιάννηςΠλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος αλλά και από σκηνές δράσης και έντασης που καθημερινά βιώνουν τα στελέχη του.

Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, ζήτησε ο πρόεδρος των εφοπλιστών

«Το Λιμενικό Σώμα έχει υπηρετήσει με συνέπεια και προσήλωση την ελληνική ναυτιλία, προσφέροντάς της καθοριστικές, για την ανάπτυξή της, υποστηρικτικές υπηρεσίες, εντός αλλά και εκτός συνόρων, ανά την υφήλιο, προάγοντας με σθένος τα συμφέροντά της στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής πολιτικής στους διεθνείς οργανισμούς». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, που πραγματοποιήθηκε απόψε, σε σχετική εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Βενιάμης, σημείωσε πως το Λιμενικό Σώμα, εκτός από το υψηλό καθήκον φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, είναι επιφορτισμένο και με σωρεία άλλων δραστηριοτήτων, που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των πλοίων υπό ελληνική σημαία και την υποστήριξη αυτών καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους, καθώς και με την προστασία των ελλήνων ναυτικών. Τόνισε δε, ότι το Σώμα αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής ναυτιλιακής δύναμης σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση ναυτιλιακών θεμάτων.

Ο κ.Βενιάμης αναφέρθηκε και στο θέμα της ελληνικής σημαίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

«Αν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος εξυπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις τα ευρύτερα συμφέροντα της ελληνόκτητης ναυτιλίας, που είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα της ελληνικής σημαίας και η σταθερά καθοδική πορεία που ακολουθεί - γεγονός που η Πολιτεία καλείται επειγόντως να διαχειριστεί, με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτής, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη» τόνισε σχετικά.

«Έχουμε όλοι υποχρέωση να συνδράμουμε στον στόχο αυτό, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η ελληνική σημαία να κυματίζει πάλι στην πρύμνη των πλοίων μας, όπως αξίζει στην ένδοξη ναυτική μας παρακαταθήκη» δήλωσε ο κ. Βενιάμης, προσθέτοντας ότι ο τόπος μας χρειάζεται μια δυνατή ελληνική σημαία, που θα οπλίζει με διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα τους διπλωμάτες της ναυτιλίας, τα άξια μέλη του Λιμενικού Σώματος που καλούνται να την προάγουν.

Τέλος είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να διατηρήσει τη ναυτική τεχνογνωσία της, και το ναυτικό επάγγελμα να αποτελέσει πάλι επιλογή για τους νέους που αντιμετωπίζουν την ανεργία και αναζητούν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης.