Back to top

Μητσοτάκης: Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2020 - Ξεκινά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

18/12/2019 - 22:18

Μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ και απαρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Πέρυσι απο αυτό το βήμα είπα ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μιας κακής κυβέρνησης που πήγε την χώρα πίσω. Ο λαός επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Οι πολίτες ξέρουν τι περιμένουν απο εμάς. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν και θα μάθουν ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα απο αυτούς» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, κ. Τσίπρα, μετά απο μια μεγάλη απώλεια -στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της εξουσίας: η άρνηση, θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω απο το ύφος σας, είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή, χωρίς να περάσετε από τα ενδιάμεσα. Σας άκουγα να μιλάτε και αναρωτιώμουν σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε».

«Σας άκουγα για τις απάτες. Κύριες Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης. Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται απο τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» συμπλήρωσε.

«Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους για μια αποτυχημένη πολιτική. Η δική μας πολιτική αποτυπώνεται ήδη στους 32 νόμους και στην συνταγματική αναθεώρηση που καθιερώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά και με καθημερινά μέτρα, όπως η μείωση των ακριβών φαρμάκων, το τέλος στις ουρές ντροπής. Η κυβέρνησή μας κάλυψε το κενό που αφήσατε, κ. Τσίπρα. Μην αμφισβητείτε τους έντιμους κρατικούς υπαλλήλους, κ. Τσίπρα» σημείωσε.

«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Εως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν η θετικότερη. Ούτε τυχαίο είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Ολα αυτά προετοιμάζουν την ανάβάθμιση της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Στο εσωτερικό υπάρχει και άυλο κέρδος. Η αισιοδοξία. Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι και έχουμε την διάθεση να συζητούμε ακόμα και για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται σήμερα απο τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα στις εκλογές καταδίκασε την καθήλωση και επέλεξε τον δρόμο της αλήθειας και του αποτελέσματος. Η επιλογή είναι επιλογή που δικαιώνεται καθημερινά. Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Αντιμετωπίζω την αποψινή διαδικασία ως πεδίο διαλόγου. Να αναδειχθεί η ωριμότητα και διάθεση συνεννόησης, ιδίως στα εθνικά θέματα».

«Να πω για το ιδεολογικό πρόταγμα του σχεδίου μας. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη» σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Το σχέδιο Ηρακλής θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων και, μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα, δεν θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό-«μαξιλάρι». Ρεαλιστική αντιμετώπιση της φοροαπαλλαγής με εξάπλωση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με νέες αντικειμενικές αξίες και η αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει το πορτοφόλι εκατομμυρίων Ελλήνων. Με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και την μέιωση του κόστους μεταβίβασης αλλάζει σημαντικά τον τομέα».

«Αυτό σημαίνει αύξηση της αξίας της περιουσίας του κάθε νοικοκυριού» εξήγησε. «Είμαστε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοικισης και η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει βραχίωνα του οικονομικού μας σχεδίου. Μείωση του φόρου στα μερίσματα και επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες. Κάθε μείωση φόρου αφορά επιχείρηση που σήμερα πληρώνει φορολογία, φόρο στα μερίσματα. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες, μικροί και μεγαλύτεροι, έχουν ένα μεράκι. Να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν τα πάρουν ως μερίσματα, θα φορολογηθούν με 5% και όχι 10%».

«Σύνδεση των φόρων με την ανάπτυξη. Δεν αμφισβητείται αυτό. Είστε μια μικρή μειοψηφία κ. Τσακαλώτο, να λέτε ότι είστε ένας Μαρξιστής οικονομολόγος. Ο κανόνας λέει ότι όταν μειώνεις φόρους η οικονομία παίρνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό βρίσκει εφαρμογή στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκτός απο την αναπτυξιακή διάσταση, ο προϋπολογισμός απαντά και στις προκλήσεις του μέλλοντος για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον» υπογράμμισε.

«Αυτά είναι τα νέα πεδία στα οποία θα δοκιμαστούν όλες οι χώρες στα χρόνια που έρχονται. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να δρα. Ο προϋπολογισμός έχει προσανατολισμό 4ετίας και ορισμένες φορές 10ετίας. Η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης θέλει σχέδιο 10ετίας και εμείς το κάνουμε. Για το φυσικό αέριο, θα αξιοποιηθεί ως γέφυρα μετάβασης σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας, ώστε σε αυτή την δεκαετία έως το 2030 οι ΑΠΕ να ξεπεράσουν το 60%. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ μια μέρα πριν απο τις ευρωεκλογές ήταν στο 1,46 ευρώ. Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας ήταν στο 4,12 ευρώ. Τριπλασιάστηκε η αξία της μετοχής και η αξία της επιχείρησης που σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται έχει πλέον ένα σαφές σχέδιο απεξάρτησης απο τον λιγνίτη το αργότερο εως το 2028. Εως το 2023, με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5, θα έχουν κλείσει όλες οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη. Η επιχείρηση έχει φιλόδοξο πλάνο με συνέργεια ελληνικών και ξένων κεφαλαίων και μερική ιδιοτικοποίηση έως 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις που προκαλούν οι φιλόδοξοι στόχοι» τόνισε.

«Όμως» συνέχισε, «κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κόστος. Η αδειοδότηση αιολικών πάρκων θέλει σήμερα 7-10 έτη. Μπορεί να συντμηθεί. Η κυκλική οικονομία σκουπιδιών σημαίνει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Το συνολικό σχέδιο για περιβάλλον, ενέργεια και κλίμα μπορούν να προσλεκύσουν στην χώρα μας επενδύσεις 40 δισ. ευρώ. Μπορούν να γίνουν αυτά ειδικά στον τομέα των απορριμάτων. Βρισκόμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης. Δεν άκουσα κάτι για την ευρωπαΪκή διάσταση των επιλογών μας. Πριν απο λίγες ημέρες, η επιτροπή παρουσίασε την δέσμευση-σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

«Εμείς με το σχέδιό μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πρώτοι αυξημένο μερίδιο απο τα 100 δισ. ευρώ αυτού του πακέτου, που σημαίνει ότι η Δ. Μακεδονία πρώτη θα μπορεί να μετασχηματίσει πλήρως τον παραγωγικό της ιστό. Κάθε αλλαγή προσανατολισμού χώρας προϋποθέτει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο σκέψης των πολιτών. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα απο ξεπερασμένους μύθους» επισήμανε.

«1ος μύθος ότι η ευνοϊκή φορολόγηση επιχειρήσεων ευνοεί μόνο επιχειρήματίες χωρίς να βοηθά την ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι η ανάποδη. Η φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων 40% μειώνεται στο 28%, με στόχο να παει στο 24%. Δίνουμε έμφαση γιατί θα μπορούν να επενδύσεων περισσότερο να προσλάβουν περισσότερο κόσμο να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίες. ΑΝ επιμένεται κ. ΣΥΡΙΖΑ για ποινικοποίηση επιχειρηματικότητας τότε πετυχαίνετε: να μην μεγαλώνει η επιχείρηση ή να κλέβει το κράτος και να φοροδιαφεύγει. Αδιέξοδες πολιτικές. Το στοίχημα της μέιωσης της φορολογίας η κυβέρνησή μας θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο. Είναι εκτός τόπου κα ιχρόνου οι ταξικοί χαρακτηρισμοί για μέτρα όπως και αυτό. Ο δικός μας στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεσαίες και μεγάλες. Θέλουμε να μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού. Ερχομαι στον 2ο μύθο τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. Κατά την τριετία 2016-18 αφαιρέθηκαν 11,4 δισ. ευρώ πέραν των δεσμέυσεων που είχατε συμφωνήσει και την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 18,1. Οι δανειστές επέβαλαν λιτότητα και εσείς την κάνατε ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ υπερλιτότητα και ισοπεδώσατε την μεσάια τάξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πλεόνασμα επενδύσεων. Μόλις προ ολίγων ημερών η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε έξι νέες επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες. Σχετικά με τις παλιές δεσμέυσεις χώτρας έχω λόγους να αισιοδοξώ Θυμίζω, ότι η δέσμευση προεκλογική της ΝΔ ήταν να κερδίσουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων το 2021. Αυτό είπα προεκλογικά αυτό κα΄νω τώρα και ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ως προς το επιχείρημα ότι εσείς δήθεν είχατε πετύχει συμφωνία μείωσης στόχων επαναλαμβάνω: στις 7 Μαίου δώσατε μια εντολή. Είπατε ότι ανοίγει στο ΓΛΚ ειδικός λογαριασμός με πέντε δισ. ευρώ για να πειστούν οι ευρωπαίοι ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν άνοιξε ποτέ αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε; Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Μόνο στην φαντασία σας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προεκλογική απάτη» τόνισε.

«Τώρα γι' αυτό που λέτε ότι για καθε καλό σήμερα ευθύνεται η δική σας πολιτική, τι να σας πω. Οι πολίτες σας μαύρισαν, γιατί τους μαυρίσατε την ψυχή. Η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,8% στο τέλος του 2020. Στην απασχόληση ο στόχος είναι να έχουμε 100 χιλιάδες λιγότερους ανέργους. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς. Εξειδικευμένος οργανισμός για την εργασία προβλέπει ότι η Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας ανάμεσα σε 43 χώρες. Στο χέρι μας είναι αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση να την κάνουμε πράξη» σημείωσε.

«Μίλησα προηγουμένως για ριζοσπαστική σκέψη. Ο ανθρωπολόγος Levi-Strauss έλεγε ότι για να φτάσουμε στο πραγματικό πρέπει να παραμερίσουμε το βιωμένο. Μέρος του βιωμένου στην πατρίδα μας είναι και η δειλία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Η παραγνώριση της καίριας σημασίας τους, που εθίστηκαν κάποιοι μετά απο χρόνια λαϊκισμού. Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να είναι ακαριαίες, αλλά όχι ακραίες. Οι ριζικές τομές θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν στην συνείδηση εκείνων για τους οποίους συντελούνται. Γι' αυτό και προϋποθέτουν μέθοδο, ιδίως όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές μετά από τετραετία απογοητεύσεων. Το σημαντικό να αρθρώνεται αποφασιστικά η πολιτική βούληση. Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές» υπογράμμισε.

Μόλις χθες εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν γιατί 21 υπάλληλοι ΜΕΤΡΟ άλλαξαν πόστο με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε να τους υπεραπιστείτε . Ζήτησα πρώτος συγγνώμη απο τπουθς συ,μπολίτες μας αλλά αναλαμβάνω αμέσως δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Εϊμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να έγινε σύνθημα αντίστασης των πολλών στην ασυδοσία των λίγων και θα γίνει αλληλοσεβασμός. Θα έρθειο ρύθμιση που δεμ θα εμποδίζει το δικαίωμα να διαμαρτύρονται αλλά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πολλών

Οι αλλαγές θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλή,ματα σε τομείς που απαιτούν μελέτη και ωριμότητα. Οτι λέμε το κάνουμε

Η μεταρρυθμιστική τομή μπορεί να έχει και πισωγυρίσματα. Θα σημειωθούν και λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα σπευσει να τα διωρθώσει αλλά δεν θα συμψηφίσω τις επιτυχίες μας με λίγα λάθη του χθές. Εμείς τα λ’ίγα λάθη τα εντοιπίζουμε και διορθώνουμε Εσείς επι πέντε χρόνια κάνατε λάθη και επιμένετε . Παραμένετε αδιόρθωτοι

 

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα για μεσαία τάξη και μισθωτούς και ξερω ΄’οτι δεν έχει όσα θα περίμεναν. Ομως αυτό αλλάζει. Μ’ήνα μήνα θα δημιορυγείεται πρόσθετως χώρος. Δεσμεύομαι ότι εντός του 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέχασα και αυτή θα την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβε. Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η δέσμευση για συνολική μείωση 30% με πρόσθετη μείωση 8%

Προσέξτε σε συνδιασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να ποληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές περιοχές της Μυκόνου κα όχι μόνο

Τέλος στο τελευαίο γιθουρογκρουπο αποφασίστηκε να επιστραφούν τα κέρδη ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κ΄ρισιμα έργα όπως ο Βόρειος άξονας της Κρ’ήτης, μονάδες διαχείριθσης απορριμάτων δίκτυα φυσικού αερίου Μακεδονία. Στην Παιδεία και Υγεία . Εντός του 2020 Θα εγκαινιαστεί το πρώτο απο τα πολά νέα πρότυπα δημόσια σχολεία

Μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει πιλοτική συνεργασία 3 δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το Σουηδικό μοντέλο. Ολα αυτά τα είχαμε πει προεκλογικά.

Τα κεντρικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω.

Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους.

Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη.

Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν.

Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα». Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν τωνδεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

Για Τουρκία: Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων.

Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική.