Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον διεθνούς κύρους καθηγητή, πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Ζερεφό την απόλυτη στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Εξωτερικών στη βάση των εισηγήσεων του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, για συντονισμένες δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, και θα είναι μια από τις εννέα Εμβληματικές Προτάσεις που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ειδικά για τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, δεν υπήρχε άλλη πρόταση πλην της ελληνικής. Κατά την παρουσία του στη Σύνοδο του Οργανισμού, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να αναπτύξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την σημασία της πρωτοβουλίας, η οποία έχει ήδη τη στήριξη σημαντικού αριθμού χωρών, ενώ ο κ. Ζερεφός, θα είναι ο επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Μητσοτάκης: «Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για το κλίμα»
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι επίσης, τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση. Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event) που θα προηγηθεί της επίσημης παρουσίασης από τον Πρωθυπουργό.
Στην εκδήλωση της 21/9 θα μετάσχουν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Petteri Taalas, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO S. Nair-Bedouelle, o επικεφαλής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παν/μιου Columbia, Καθηγητής J. Sachs, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επιφανείς επιστήμονες, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικοί σε ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.