Το πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Το πριγκιπικό ζεύγος Καρόλου - Καμίλα βρίσκεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, για το επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν τους.
Με μια καίρια παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράμμισε το βράδυ της Τετάρτης (09/05/2018), προσφωνώντας τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Βρετανού πρίγκιπα και της συζύγου του, της Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».
Επί της ουσίας, το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εμπερικλείει το πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτής της χώρας και διατρανώνει την επιθυμία τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στη χώρα μας.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα του πρίγκιπα Καρόλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους «μακροχρόνιους ιστορικούς, δεσμούς της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμβολή των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία το 1821 αλλά και κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
«Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη», τόνισε – μεταξύ άλλων - ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρίγκιπα Κάρολο
Υψηλότατε,
Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης, στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου. Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.
Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.
Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.
Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.
Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.
Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.
Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.
Νωρίτερα
Στην Ελλάδα έφθασαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1998, και την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας για τη δούκισσα της Κορνουάλης.
Για την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και η πρεσβευτής της Βρετανίας.
Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή βρέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους από το αεροδρόμιο, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα καταθέτοντας στεφάνι.
Άγημα και των τριών Σωμάτων απέδωσε τιμές ενώ έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Βρετανίας και της Ελλάδας.
Εγκάρδια συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε λίγο μετά τις 15:40 ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του.
Οι δύο άνδρες είχαν «θερμή» χειραψία, αλλά και έναν ολιγόλεπτο διάλογο πριν καθίσουν στο σαλόνι του Μεγάρου για τις καθιερωμένες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.
Σημαντικό κρίκο στην «αλυσίδα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.
Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για Ελευθερία και Δημοκρατία και υπογράμμισε τον ρόλο του λόρδου Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε, την ιδεολογία περί κράτους- έθνους, που υποστήριξε, καθώς και την καταλυτική συνδρομή του Κόδριγκτον, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η έκβαση της οποίας, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες σε δυο Παγκόσμιους Πολέμους και διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες, γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι και οι δυο χώρες μας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη.
Ειδική αναφορά έκανε και στις ελληνικές ρίζες του Καρόλου, μέσα από τον πατέρα του, και τόνισε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή και σημείωσε ότι μόνο θερμά λόγια έχει να πει για τη μακρά σχέση των δυο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων.
Ανέφερε, επίσης, ότι στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο συναντούν πάρα πολλούς Έλληνες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αυστραλία, ενώ τόνισε ότι έχει επισκεφθεί ιδιωτικά πολλές φορές την Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του για την παρούσα επίσκεψη. Υπενθύμισε, ακόμη, τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιερουσαλήμ πριν από δυο χρόνια και ευχήθηκε στο μέλλον να έχουν πολλές ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούν.
Το πριγκιπικό ζεύγος θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:30 για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Κάρολος και Καμίλα έφεραν και δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και μια φωτογραφία του ζεύγους.
Α. Τσίπρας: «Η επίσκεψή σας ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας»
«Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω, επίσης, ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία τους. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».
Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και σε άλλους τομείς εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος.
«Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και συμπλήρωσε: «Εγώ, όσο και η σύζυγος μου, έχουμε επισκεφθεί τη χώρα και σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι' αυτό».
«Γι' αυτό και απάντησα θετικά στην πρωθυπουργό Μέϊ, η οποία μου ζήτησε να επισκεφθώ επισήμως το Λονδίνο τον επόμενο μήνα», παρενέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός.
- «Θα έρθετε;» τον ρώτησε ο πρίγκιπας Κάρολος.
- «Ναι, βεβαίως» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος.
Η Μπέτυ Μπαζιάνα ξενάγησε την Καμίλα στο Μουσείο Μπενάκη
Στο μεταξύ, την ώρα που ο Πρίγκιπας Κάρολος συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μουσείο Μπενάκη βρέθηκαν η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέττυ Μπαζιάνα και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.
Μετά από πρόσκληση της κ. Μπαζιάνα, οι δύο κυρίες επισκέφθηκαν το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έναντι του Εθνικού Κήπου. Το εν λόγω Μουσείο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.
Συνάντηση επίσης με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο είχε το απόγευμα της Τετάρτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο επικεφαλής της ΝΔ τόνισε από το twitter ότι είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κάρολο για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά και για το μέλλον τους.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, οι δυο τους αντάλλαξαν απόψεις για μία σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων.
«Είχα σήμερα τη χαρά να συναντήσω τον πρίγκιπα Κάρολο και να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, τόσο για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Βρετανία, όσο και για το μέλλον των δύο χωρών μας» έγραψε ο κ Μητσοτάκης.
Το πρόγραμμα του Καρόλου και της Καμίλα στην Ελλάδα
Σήμερα θα δοθεί προς τιμήν του επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν την έναρξη του γεύματος ο πρίγκιπας Κάρολος θα ξεναγηθεί στον πρώτο όροφο του του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται τα βασιλικά πορτραίτα.
Στο γεύμα θα δώσει το «παρών» η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ελάχιστοι υπουργοί (Καμμένος, Κονιόρδου, Κατρούγκαλος και ίσως Κοτζιάς), εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων. Παρούσες και οι σύζυγοι των Παυλόπουλου, Τσίπρα, Βούτση και Μητσοτάκη (Σίσσυ Παυλοπούλου, Περιστέρα Μπαζιάνα, Αγγελική Παπάζογλου και Μαρέβα Μητσοτάκη).
Εκτός από τις επαφές με τους πολιτικούς, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία, μνημεία, πλοία, αλλά και κοινωνικές δομές, ενώ η τριήμερη επίσκεψή τους θα κλείσει με τη συμμετοχή τους σε ένα πραγματικό κρητικό γλέντι που θα στηθεί προς τιμήν τους στο χωριό Αρχάνες της Κρήτης.
Την Πέμπτη μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί βρετανικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, το θωρηκτό Αβέρωφ αλλά και την Τριήρη «Ολυμπιάς» και το συμμαχικό νεκροταφείο, ενώ η σύζυγός του Καμίλα θα επισκεφθεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα το Μουσείο Μπενάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα μαθητών με θέμα το παιδικό βιβλίο στη Μονή Καισαριανής, ενώ θα συναντήσει και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το μεσημέρι κατά τη δεξίωση που θα δοθεί για το πριγκιπικό ζεύγος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, θά έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με τα μέλη της πρώην βασιλικής ελληνικής οικογένειας, τους γιους του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Παύλο και Νικόλαο.
Κάρολος και Καμίλα την Παρασκευή θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθούν την Κνωσσό (ζήτησαν να μην κλείσει για τους τουρίστες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους) και εν συνεχεία μια δομή προσφύγων, μια τοπική μονάδα παραγωγής κρασιού και λίγο πριν αναχωρήσουν για Βρετανία θα συμμετέχουν στο γλέντι που θα στηθεί.
Το επίσημο πρόγραμμα για τις άλλες δύο ημέρες:
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018
10:10-10:40 Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)
1:10-11:20 Άφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στο Ναό.
11:35-12:10 Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου.
Κατάθεση στεφάνου, παρουσία Πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των Δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.
12:30-14:50
Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Διαδοχικές επισκέψεις σε:
-HMS “Echo” (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)
-HMC “Valiant” (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)
-Τριήρης «Ολυμπιάς»
Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
15:00-15:35 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας
15:45-16:25 Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.
Παρασκευή 11 Μαΐου
12:20 Άφιξη στο Ηράκλειο
12:40-13:30 Άφιξη στην Κνωσσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη. Ξενάγηση.
13:45-14:15 Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»
14:45-15:05 Επίσκεψη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.
Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).
15:15-16:00 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων
16:20 Αναχώρηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση.