Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές μελιού προς τη Γαλλία παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι. Οι εξαγωγές σημειώνουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 25,6% σε όρους αξίας και 37% σε όρους ποσότητας. Το 2018 η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της προς τη χώρα σε σχέση με το 2017 και συγκεκριμένα της τάξεως του 42% σε όρους αξίας και σχεδόν κατά 50% σε όρους ποσότητας.
Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ και 597 τόνους, καταλαμβάνοντας ωστόσο μόλις το 1,8% σε όρους αξίας και το 1,85% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών μελιού. Για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών της Ελλάδας ευθύνεται κυρίως ο έντονος ανταγωνισμός που υφίσταται από τις λοιπές χώρες παραγωγούς μελιού και ιδίως την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Από τους υπόλοιπους προμηθευτές μελιού της Γαλλίας, αξίζει να σημειωθεί η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας κατά 460% σε όρους αξίας και 950% σε όρους ποσότητας, η οποία κατέλαβε τη 12η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, καθώς και οι σημαντικές αυξήσεις των εξαγωγών της Ουρουγουάης, του Μεξικού και της Ρωσίας (109%, 133% και 177% αντίστοιχα). Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι εξαγωγές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κίνας, οι οποίες μειώθηκαν σε όρους αξίας κατά 43%, 66% και 50% αντιστοίχως.
Ωστόσο, το ελληνικό μέλι είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τη σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με μεγάλη ιστορία και φήμη, το οποίο όμως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις, και ιδιαίτερα των Γάλλων καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν προϊόντα που όχι μόνο είναι ωφέλιμα για την υγεία και διαθέτουν ανώτερη ποιότητα και γεύση, αλλά και υιοθετούν υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής, που σέβονται το περιβάλλον, όπως τα βιολογικά.
Η Γαλλία διαθέτει μεγάλη ποικιλία μελιού, με πάνω από 40 τύπους, και μία σημαντική εγχώρια παραγωγή, η οποία ανήλθε σε περίπου 17.000 τόνους το 2017. Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι καταναλωτές βρίσκονται αρκετά υψηλά μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών μελιού στην Ευρώπη, καταναλώνοντας περίπου 40.000 τόνους μελιού ετησίως. Ως εκ τούτου, η χώρα εισάγει σημαντικές ποσότητες μελιού, προκειμένου να καλύψει το χάσμα μεταξύ εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ