Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τελείωσε και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία εκχωρούνται τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια και η εναπομείνασα κυβέρνηση μετά τον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, θέλει με κάθε τρόπο αυτό να γίνει.
Όπως αναφέρουν τα ίδια τα σκοπιανά ΜΜΕ κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, θα έχει θετική κατάληξη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί θεωρούν ότι διαθέτει τους 151 βουλευτές για να την περάσει.
Υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των διαφωνιών του αρχηγού του κόμματος αυτού, του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα ΜΜΕ θυμίζουν επίσης ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Πάντως προκύπτει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 151 βουλευτές.
Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 που αναφέρει: «για ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»
Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές!
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν αντιδράσει επ' αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιτρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πάντως από πιο ακραίους Σκοπιανούς που ενοχλούνται ακόμα και με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» και θέλουν το «σκέτο» Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι τους παραδίδει τα κληρονομικά δικαιώματα, αποτελεί «κόκκινο πανί» και ζητούν από Ρωσία και Κίνα να μην την αναγνωρίσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η σλαβική οργάνωση του εξωτερικού, με την επωνυμία «Διεθνές Μακεδονικό Κίνημα για Ανθρώπινα Δικαιώματα» με έδρα τον Καναδά, μετά από συναντήσεις με Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας, Σεργκέι Λαβρόφ και Βανγκ Γι, ζητώντας να δεσμευθούν για τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών για τη ‘Μακεδονία’ με βάση την Χάρτα Δικαίου, καθώς και την υποχρέωση άσκησης βέτο στην παράνομη αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Η οργάνωση ζητά τη στήριξη για την υπεράσπιση στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και διευκρινίζει ότι οι δυτικοί ιμπεριαλιστικοί στόχοι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέα μέλη, βοηθούν την Ελλάδα να διαγράψει μια για πάντα το ‘μακεδονικό έθνος’.
Ζητούν ακόμη από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’, να υποβάλλει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν το σεβασμό στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα της ‘Μακεδονίας’ και του ‘μακεδονικού’ λαού.
Να πούμε ότι εάν η Συμφωνία δεν εγκριθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ τότε θα αποτελεί απλώς διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το πως θα αποκαλούνται μεταξύ τους και όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποκαλούν τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» παρά μόνο όπως τα αποκαλούσαν πριν δηλαδή «Μακεδονία»!
Αυτό είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο κόσμος πρέπει να δείξει την διαφωνία του με αυτό που έγινε στην πλάτη του στο συλλαλητήριο του Συντάγματος την Κυριακή, αλλά από την στιγμή που τα Σκόπια επικύρωσαν δυστυχώς (και είναι γνωστό με ποιους τρόπους επετεύχθη αυτό) την Συμφωνία ήδη η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.