Νέα φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:15 τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) σε δασική έκταση ανάμεσα σε Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια.
Η Πυροσβεστική έστειλε μεγάλη δύναμη στο σημείο της φωτιάς. Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και χρειάστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ.
Κατόπιν συντονισμού των δυνάμεων που διευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.
Ιδιαίτερα στα χωριά Αγριλίτσα και Κοντοδεσπότι έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να μετακινηθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί.
Προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, αλλά καίει κοντά στη μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους καθώς και ανάμεσα στα τρία προαναφερθέντα χωριά.
Τα αρνητικά στοιχεία είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος, εξαιτίας πολλών πουρναριών ανάμεσα στα πεύκα, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.
Η Ιερά Μονή
Βορείως των Ψαχνών και σε απόσταση μικρή από το χωριό Μακρυμάλλη, είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η Μονή Μακρυμάλλη. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη, δεν σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, γι’ αυτό και όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική παράδοση.
Σύμφωνα με αυτήν, κτίτορές της υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους. Κάθε βράδυ «έβλεπαν φως στον απέναντι βράχο». Όταν πήγαν στο σημείο εκείνο, βρήκαν της εικόνα της Παναγίας. Την έφεραν στις καλύβες τους, έκτισαν πρόχειρο προσκυνητάρι όπου την τοποθέτησαν και άναβαν μπροστά της το καντήλι. Αργότερα απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έκτισαν την μονή, περί τον 12ο αιώνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι λόγω των μακριών μαλλιών που τα αδέλφια αυτά είχαν, η Μονή έλαβε το όνομά της.
Αξιόλογες είναι οι σωζόμενες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος (ιδίως η Πλατυτέρα με δύο Αγγέλους εκατέρωθεν). Σημαντικής αξίας και τέχνης είναι και αρκετές εικόνες του τέμπλου, του έτους 1882. Κειμήλιά της είναι ένα αργυρό Ευαγγέλιο του 1754, ένα Άγιο Ποτήριο του 1796 και ένα Θυμιατό του 1808.Η βιβλιοθήκη της Μονής έχει αρκετά πλούσια συλλογή έργων θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου.
Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός είναι και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Παρθενίου, Παρασκευής, Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου Αγκύρας, Νικήτα, Αυξεντίου, Στράτωνος, Ιγνατίου, Τιμίου Προδρόμου και Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου.Μετόχια της Μονής είναι της Παναγίας Χιλιαδούς, του Αγίου Δημητρίου (15ος αιώνας) και πολλά εξωκκλήσια.