Back to top

Μέδουσες – Συνεχίζουν να απειλούν τα νησιά των Κυκλάδων – Πού υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα

25/11/2021 - 11:26

Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους το 2021 από τη Χαλκιδική μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων στο Αιγαίο. Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε και το καλοκαίρι, είναι υπαρκτό και το τελευταίο διάστημα.

Οι κάτοικοι των νησιών σε Μύκονο, Σύρο, Τήνο και Νάξο καθημερινά παρατηρούν τις μέδουσες που κατακλύζουν τις θαλάσσιες περιοχές όπου κολυμπούν ή ψαρεύουν, ενώ βρίσκονται και στις ακτές.

Ποιο είδος κυριαρχεί

Το είδος των μεδουσών που υπάρχει στα συγκεκριμένα νερά είναι το Pelagia noctiluca. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους ενώ τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα για τον άνθρωπο.

Για το ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, μίλησε στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Επαμεινώνδας Χρήστου.

Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο παρόλο που βρισκόμαστε σε χειμερινό μήνα και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά στο να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες.

«Από την αρχή του χρόνου υπάρχει ένας πληθυσμός αυτού του είδους των μεδουσών στο Αιγαίο. Είναι οι μέδουσες που είχαμε παρατηρήσει και στον Κορινθιακό. Είναι ένα συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μια αύξηση στην εμφάνιση των σμηνών αυτών των μεδουσών. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ότι γίνεται πρώτη φορά. Είναι λίγο πιο συχνό από ό, τι παλαιότερα. Αυτό το είδος δεν έχει να κάνει με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία αυξάνεται ο αριθμός του είδους και εμφανίζονται περισσότερα. Όχι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενοχλούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα η υπεραλίευση

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπεραλίευση εξαιτίας της οποίας εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου, το φαινόμενο αυτό κάνει κάποιους κύκλους και όπως είπε παρατηρείται σχεδόν κάθε 12 χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πυκνών εμφανίσεων έχουν αυξηθεί.

Χρειάζεται προσοχή από τους χειμερινούς κολυμβητές

«Οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Καλό είναι να βλέπουν με μια μάσκα και αν αλλάξει ο καιρός τα ρεύματα της θάλασσας και δεν δουν κάτι να κολυμπούν αλλιώς να μην κολυμπούν. Να κάνουν μια επόπτευση με μάσκα. Αν τώρα κάποιος τσιμπηθεί από αυτή τη μέδουσα η καλύτερη λύση είναι να βάλει στην πληγή πάγο ή μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας», πρότεινε ο Επαμεινώνδας Χρήστου.

Απίστευτο μέγεθος πλοκαμιών

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το μέγιστο μήκος αυτών των μεδουσών φθάνει τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Η μωβ μέδουσα τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η καρέτα – καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό – μωβ χρώμα.