Χωρίς να κινεί την παραμικρή υποψία, η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη χειροτεχνίας στο Παγκράτι, έχοντας παράλληλα ως χόμπι της τη φωτογραφία.
Όμως η πραγματική της ταυτότητα της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, η οποία κατάφερε να «ξεσκεπάσει »τη 32χρονη (σύμφωνα με τα ελληνικά έγγραφα). Ωστόσο, προηγήθηκαν ορισμένα γεγονότα τα οποία στην ουσία «πρόδωσαν» τη μυστηριώδη γυναίκα.
Όπως έγινε γνωστό ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου ήταν επίσης κατάσκοπος της ομάδας των «illegals» στη Βραζιλία. Εκεί είχε μια Βραζιλιάνα σύντροφο, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο δήλωσε στις αρχές την εξαφάνισή του, αφού εκείνος απουσίαζε πολλές μέρες.
Ο συγκεκριμένος φαίνεται πως είπε στη σύντροφό του ότι θα ταξίδευε στη Μαλαισία, αλλά στην πραγματικότητα δεν επέστρεψε ποτέ.
Συνεπώς, δημοσιοποίησε φωτογραφίες του και σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα η «υπηρεσία κατατασκοπείας» να ανακαλέσει τον «Ντάνιελ Κάμπος» και να δώσει εντολή για επιστροφή στη Μόσχα.
Την ίδια περίοδο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και η περίφημη «Μαρία Τσάλλα», λαμβάνοντας πιθανότατα την ίδια εντολή. Έβαλε μέσα σε μια νύχτα «λουκέτο» στο κατάστημα με τα είδη χειροτεχνίας που διατηρούσε στο Παγκράτι και εγκατέλειψε το διαμέρισμά της στην ίδια περιοχή.
Αλλά η 32χρονη φέρεται να έχει αφήσει στο σπίτι και στο κατάστημά της όλα τα προσωπικά της αντικείμενα, έγγραφα, υπολογιστή και ψηφιακά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν την ΕΥΠ να διαπιστώσει τι δραστηριότητες είχε στη χώρα μας.
Πότε έφτασε στην Ελλάδα η Μαρία Τσάλλα
Πέντε χρόνια πριν, το 2018, φαίνεται πως πάτησε για πρώτη φορά το πόδι της στη χώρα μας η Ρωσίδα κατάσκοπος, εμφανιζόμενη ως παιδί Ελλήνων ομογενών. Μάλιστα, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της στο Λιξιαρχείο Αλιβερίου εμφανίζεται με τα στοιχεία βρέφους, το οποίο είχε φύγει από τη ζωή το Δεκέμβριο του 1991.
Έπειτα από τα στοιχεία που έφτασαν στα γραφεία της ΕΥΠ τον Ιανουάριο του 2023, έγινε ενδελεχής έρευνα στο Ληξιαρχείο. Διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρισης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί ενώ αποκαλύφθηκε ότι είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.
Φωτογραφίες της γυναίκας - μυστήριο στάλθηκαν στη συνέχεια από την ΕΥΠ σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και έτσι ταυτοποιήθηκε. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε κι ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια της στο εξωτερικό
Το στοιχείο που αναμένεται να ρίξει φως στην έρευνα και να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη μυστική δράσης της 32χρονης είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της στο Παγκράτι.
Eπίσης στο «μικροσκόπιο» των Αρχών της Ρωσίδας κατασκόπου βρίσκονται και τα ταξίδια που πραγματοποιούσε ανά διαστήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία, μέχρι η ΕΥΠ να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.
Τι είναι οι «illegals» στους οποίους ανήκε η Ρωσίδα που ανακάλυψε η ΕΥΠ
Το «Πρόγραμμα Παράνομων», είναι ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Την ονομασία «illegals» έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όταν ασχολήθηκε με υποθέσεις ανακάλυψης κατασκόπων που λειτουργούσαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μια έρευνα του FBI που κορυφώθηκε με τη σύλληψη δέκα τέτοιων πρακτόρων, τον Ιούνιο του 2010, οδήγησε σε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ και παράλληλα στην αποκάλυψη του συγκεκριμένου προγράμματος.
Οι συλληφθέντες κατάσκοποι ήταν Ρώσοι υπήκοοι που είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (γνωστή με τη ρωσική συντομογραφία της, SVR ), οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν ψεύτικη ταυτότητα. Παρουσιάζονταν ως απλοί Αμερικανοί πολίτες και επιχειρούσαν να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ήταν στόχος πολυετούς έρευνας του FBI. Η έρευνα, που ονομάστηκε Operation Ghost Stories , κορυφώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2010 με τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ και ενός ενδέκατου στην Κύπρο. Οι δέκα «κοιμώμενοι» πράκτορες κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών «βαθιάς κάλυψης» στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι. Εκεί όπου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (16/3) το Newsbomb.gr αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τη… γυναίκα-φάντασμα.