Αφήνοντας πίσω μια πολύ απαιτητική χρονιά που δίδαξε σε όλο τον κόσμο πολλά πράγματα και επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό το ταξίδι που διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στον κλάδο, τα καθιερωμένα βραβεία του Lonely Planet Best in Travel για το 2021 διαφοροποιούν τη λογική τους και εστιάζουν περισσότερο στη βιωσιμότητα, τη διαφορετικότητα και την κοινωνία.
Ακόμη και πριν η πανδημία ανατρέψει τον τουρισμό η αειφορία είχε αρχίσει να γίνεται το ζητούμενο, με τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο να συμφιλιώνονται όλο και περισσότερο με την επιθυμία τους να δουν και να γνωρίσουν τον κόσμο βάσει των περιβαλλοντικών ανησυχιών και αξιών τους. Οι εκάστοτε προορισμοί άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν το «προϊόν» τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν μεγαλύτερες ευκαιρίες ξεναγήσεων, διαμονής και εμπειριών σε μια πιο «πράσινη» και οικολογική φιλοσοφία.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το Lonely Planet ξεχώρισε την Ελλάδα για το 2021 στην κατηγορία «Best Food Destination». Στο δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα για αιώνες τώρα προωθεί τα τοπικά της προϊόντα χάρη στις αρχέγονες παραδόσεις καλλιέργειας λαχανικών, συλλογής της ελιάς για λάδι και χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε καρπό δίνει στους κατοίκους της η γη».
Σημειώνει, επίσης, ότι κατά την τελευταία δεκαετία αύξησε την παραγωγή βιολογικών τροφίμων κατά 51%, με τις βιολογικές αγορές της και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά των νησιών της να την καθιστούν ως «ηγέτη» των πιο βιώσιμων τροφίμων στον κόσμο.