Το «Αγιασώτικο καρναβάλι» υποδέχτηκε και φέτος τους επισκέπτες του, καθώς το ιστορικό Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας», που γίνονται εκεί από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στις 14:30 ξεκίνησε από το «Αναγνωστήριο» πολυπληθής πομπή μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού, τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά τραγούδια και τα προαιώνια «φαλλικά τριψίματα».
Το Αγιασώτικο Καρναβάλι κορυφώνεται όπως πάντα την Καθαρή Δευτέρα στην Πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου, όπου στις 15:00 θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος».
Βίντεο από το παραδοσιακό καρναβάλι της Αγιάσου
Στη δυτική Λέσβο το επίκεντρο της Αποκριάς βρίσκεται στον Μεσότοπο, όπου πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο καρναβάλι. Στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου ξεσήκωσαν τον κόσμο αυθόρμητοι μασκαράδες, καυστικές σάτιρες και φυσικά οι εκκωφαντικοί Κουδουνάτοι, οι οποίοι όπως πάντα προκαλούν δέος στους επισκέπτες του χωριού.
Οι Κουδουνάτοι φορούν πολλά μικρά και μεγάλα χάλκινα κουδούνια προβάτων, που έχουν αρκετό βάρος, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα, ενώ κρατούν τις εντυπωσιακές «κουτσκούδες», φαλλικά σύμβολα που φτιάχνουν από ξύλο ελιάς. Στο κεφάλι βάζουν τα παραδοσιακά τους αγροτικά μαντίλια, «γαλιές» (ξερές κολοκύθες με φτερά), αλλά και λουλούδια στα αυτιά, που συμβολίζουν τον ερχομό της άνοιξης.
Με τον πρώτο να δίνει το σύνθημα, οι Κουδουνάτοι φτιάχνουν μια ιδιόμορφη πομπή, που γυρνά στους δρόμους του χωριού πατώντας με ένταση τη γη, ώστε τα κουδούνια να παράγουν δυνατό θόρυβο για να διώξουν τις κακές δυνάμεις. Το έθιμο των Κουδουνάτων έχει ρίζες αρχέγονες και συνδέεται με τις πράξεις πίστης των γεωργών και των κτηνοτρόφων, που σχετίζονται άμεσα με τη διονυσιακή λατρεία και την προσπάθειά τους να γονιμοποιήσουν με «μαγεία» τη γη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ