Back to top

Λαϊκός ξεσηκωμός για τις επιτάξεις ακινήτων στα νησιά- "Μολών Λαβέ"

11/02/2020 - 09:56

Tην έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη προκάλεσε η ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι προχωρά άμεσα στην επίταξη δημοτικών εκτάσεων σε Χίο, Λέσβο, Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες δομές για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μουτζούρης μιλώντας στο politischios.gr έκανε λόγο για κατάσταση πολέμου, δηλώνοντας τον αιφνιδιασμό του από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι θα κληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα για λήψη αποφάσεων.

“Πριν 10 ημέρες ζητήσαμε να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν φανταστήκαμε ότι θα κηρύττονταν σε κατάσταση πολέμου.

Οι επιτάξεις αν δεν κάνω λάθος κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέμου. Είναι ακραίο. Όλες αυτές οι κινήσεις ξεφεύγουν από τις αποφάσεις που έχουμε εκδώσει για κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και για καμία νέα δομή.

Περιμέναμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα ανακοινώνονταν την Πέμπτη.

Οι θέσεις ανακοινώθηκαν νωρίτερα και μάλιστα δια επιτάξεως οπότε τα δεδομένα αλλάζουν. Θα συγκληθούν τα αρμόδια όργανα και τα δημοτικά συμβούλια και θα αποφασίσουμε για τις ενέργειές μας”, δήλωσε ο κ.Μουτζούρης.

Ο κύβος ερρίφθη για τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε:

«Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου να μην παραστώ στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Καλώ τον κ. Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση.

Άλλωστε εκτός από "αντισταθμιστικά" και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει. Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Αποφασισμένο να προσφύγει κατά της νομοθετικής πράξης που επιτάσσει δημοτική έκταση στο 17χλμ εμφανίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το θέμα συζητήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός ημερησίας διάταξης, μετά από προτροπή του Κώστα Τριαντάφυλλου, που στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι «δεν συμβαίνει συχνά μια κυβίστηση να αγνοεί, κηρύσσοντας επίταξη, τις τοπικές κοινωνίες».

Την πρόταση να εκδοθεί ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα αναφέρεται, εκτός των προηγούμενων αποφάσεων και η απόφαση να προσφύγει σε κάθε ένδικο μέσο ο Δήμος Χίου προκειμένου να μην δεχτεί την επίταξη, πρότεινε ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου, αναφερόμενος στην προτροπή μερίδας των δημοτικών παρατάξεων να μην παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου τόνισε ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή τόσο με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη όσο και με τους δήμαρχους των άλλον νησιών προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ο Κώστας Τριαντάφυλλος τανώντας ότι «δεν είχα ακούσει ποτέ από κυβέρνηση να χρησιμοποίει τον όρο επίταξη, καλώντας παράλληλα εκτός όλων των άλλων μέτρων που θα λάβει ο δήμος και τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την επίταξη στην ΒΙΑΛ καθώς εδώ και ένα χρόνο έπρεπε να την έχει παραδώσει στον Δήμο», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, ενώ ο Γιάννης Καραβασίλης συμπλήρωσε ότι τον «όρο επίταξη είχα να τον ακούσω από τον καιρό της Χούντας».

Για απαράδεχτη, αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση έκανε λόγο ο Μάρκος Σκούφαλος ενώ για απαράδεκτες μεθόδους που αγνοούν την τοπική κοινωνία μίλησε ο Δημήτρης Αντωνόγλου.

Στο ψήφισμα που θα εκκρίνει και θα εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναφέρεται η σύσταση μιας επιτροπής νομικών αλλά πιθανά και εκπρόσωπων από το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου που θα προσφύγει κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για την δημιουργία, μέσω επίταξης δημοτικού χώρου, κλειστής δομής στο 17 χλμ Χίου Βολισσσού.