Το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε τις επιπρόσθετες, βαθιές περικοπές που έχουν γίνει στις δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «δείχνοντας» ως υπεύθυνους τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η κυρία Λαγκάρντ, αν και σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα στη χώρα μας είναι τελευταία καλύτερα απ' ότι αναμενόταν, άφησε αιχμές επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι θετικές επιδόσεις έχουν επιτευχθεί ερήμην των συμβουλών του ΔΝΤ για εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζοντας: «Τόσα πολλά έχουν περικοπεί».
«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν» είπε η κυρία Λαγκάρντ.
Αναφερόμενη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνώρισε πως έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο και αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».
Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής του ΔΝΤ διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας».
Όμως, απέφυγε να δεσμευτεί για το εάν το Ταμείο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή να διευκρινίσει τον τρόπο και το βαθμό ανάμειξής του στην περίοδο μετά το τέλος του μνημονίου. Η κυρία Λαγκάρντ περιορίστηκε να πει ότι ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ θα γίνει στη βάση των κανόνων του.
Το Ταμείο, ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την πλήρη οικονομική ανεξαρτησία της και να αντικαταστήσει τον επίσημο δανεισμό με πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές χρέους.
Χθες το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχει φέτος η Ελλάδα. Ωστόσο, πολλές φορές έχει διατυπώσει ενστάσεις για τις συνέπειες τόσο υψηλών δημοσιονομικών στόχων.